Szórakozás

A dalai láma kapja idén a Templeton-díjat

A dalai lámának ítélték oda idén a John Templeton Alapítvány 1,1 millió fonttal járó díját, a világ egyik legrangosabb vallási elismerését.

A dalai láma “az egyetemes etika, az erőszakmentesség és a világ vallásai közötti harmónia páratlan globális hangja” – indokolta döntését az alapítvány. Mint köszönőlevelében a 76 éves vallási vezető írta, “az emberiségért végzett csekély szolgálata” elismerésének tekinti a díjat.

A kiemelkedő vallási és spirituális eredményekért járó Templeton-díjat 1972-ben alapította Sir John Templeton (1913-2008) presbiteriánus üzletember. A díj anyagi jutalmát azért szánta nagyobbnak a Nobel-díjjal járó összegnél, hogy jelezze, meggyőződése szerint a hit területén elért eredmények nagyobb hatásúak a tudományos eredményeknél. Az alapítvány csütörtöki közleménye szerint a díjat május 4-én Londonban a Szent Pál-székesegyházban nyújtják át a száműzetésben élő tibeti vallási vezetőnek. A Templeton-díjat tavaly Martin Rees brit asztrofizikusnak, a Royal Society korábbi elnökének ítélték oda.

A döntés nagy vitát váltott ki, mivel brit tudósok úgy vélték, az asztrofizikusnak nem lenne szabad elfogadnia a díjat, amellyel nézetük szerint az alapítvány a vallást támogatja. A vallási elismerést először Kalkuttai Teréz anya kapta meg, az utóbbi évek díjazottjai között szerepelt az amerikai Francisco Ayala egykori pap, úttörő genetikus és mikrobiológus, a kreacionizmust cáfoló tudós, Bernard d’Espagnat francia fizikus és filozófus, valamint Michal Heller lengyel filozófus, teológus, katolikus pap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik