Szórakozás

Kétszázmillió dollárt veszít a John Carteren a Disney

Hivatalossá vált a John Carter című film hatalmas bukása.

A Disney filmstúdió bejelentette, hogy várhatóan 200 millió dolláros (44 milliárd forintos) veszteséget könyvel el az alig két hete a mozikba került filmmel az első negyedévben.

A stúdió 250 millió dollárt költött a Marson játszódó sci-fire, és további százmilliót fordított a reklámozására. Bár a globális jegyeladás már túllépte a 180 millió dollárt, a jegybevétel mintegy fele a mozik tulajdonosainál marad. Az Andrew Stanton által rendezett produkció Edgar Rice Burroughs Mars-könyvsorozata nyomán készült. Az író 1912-ben publikálta az első kötetet A Mars hercegnője címmel, az utolsó könyv, a John Carter of Mars pedig már halála után, 1964-ben jelent meg. Bőven akadna tehát anyag a további epizódokhoz vagy előzményfilmekhez, de pillanatnyilag úgy tűnik, folytatás nem lesz. A Rotten Tomatoes mozis portál mérése szerint a film 51 százalékon áll, vagyis a róla megjelent kritikák átlagosak, ám az AP szakírója szerint a produkció “erősen zavarba ejtő” és “halálosan unalmas”. A gyenge fogadtatás váratlanul érte a Disney-t, hiszen Stanton korábban olyan sikerfilmeket rendezett a Disney-hez tartozó Pixar animációs műhelyében, mint a Némó nyomában vagy a Wall-E, amelyek a legjobb animációs film Oscar-díját is elnyerték. A stúdió értékelése szerint a John Carter az első negyedévben 80-120 millió dolláros veszteséget okoz.

A többi filmből, illetve a házimozis lemezeladásokból származó haszon teljesen elúszik. David Joyce, a Miller Tabak elemzője elárulta, hogy ő csupán feleakkora veszteséggel kalkulált, mint amit a Disney közzétett. Ugyanakkor megjegyezte: “jó, hogy a Disney most teregette ki a szennyesét”. A John Carter felírta magát a legnagyobb mozis bukások listájára, bár az infláció miatt nehéz meghatározni a precíz sorrendet. A tavaly bemutatott Anyát a Marsra! című Disney-animáció 150 millió dollárba került, de a jegyeladásokból világszerte csak 40 millió dollár folyt be – idézte fel Paul Dergarabedian, a Hollywood.com elemzője.

A Warner Bros. Speed Racer – Totál turbó című 2008-as autós akciómozija 120 millió dollárból készült, és 94 milliós jegyeladással zárta mozis karrierjét. A Columbia Pictures Ishtar című zenés vígjátéka 1987-ben 40 millió dolláros költségvetésből forgott, de Észak-Amerikában csupán 14 millió dollárért váltottak rá jegyet. Dergarabedian szerint nyilvánvaló, hogy a Disney nem akart belebukni a vállalkozásba. Ugyanakkor egy becslés alapján világszerte 600 millió dolláros bevételre lett volna szükség ahhoz, hogy a John Carter jól szerepeljen. Ez pedig eddig kevesebb mint 65 filmnek sikerül a filmtörténet során – mutatott rá Dergarabedian.

A hétfői bejelentés előtt a piaci elemzők 1,92 milliárd dollárra tették a Disney negyedéves bevételét. A vállalat profitjának zöme a fizetős tévécsatornákból folyik be, tehát a stúdió vesztesége azért korántsem végzetes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik