Szórakozás

Orvosa 120 évet jósolt Rákosi Mátyásnak

„Hány évet vállalnak még?” – kérdezte Rákosi Mátyás a tiszteletére rendezett operaházi ünnepség előtt Rusznyák Istvántól, a Magyar Tudományos Akadémia elnökétől.

Az akkor hatvanéves „boltozatos homlokú” vezért kezelő orvosbizottság vezetője 120 évet jósolt neki. Ha Rusznák elvtárs valóban Rákosi „veséjébe látott volna”, a személyi kultusz legfőbb hazai megtestesítője március 9-én ünnepelné a kétszer hatvanat.

Az 1952. évi születésnapi parádét azonban nem volt módja megismétel(tet)ni. Igaz 80. születésnapját majdnem megérte, de bukott diktátorként, szovjetunióbeli száműzetésben fejezte be földi létét.

“Éljen sokáig a magyarok vezére!”

Lenin és Sztálin legjobb magyar tanítványának” hatvanadik születésnapjára gőzerővel készült a hazai politikai élet. Mint az élet minden területén, itt is a szovjet példát másolták: ezúttal a „népek atyjának” 1949. decemberi dicsőítése szolgált mintául. A Rákosit övező országos események elég közismertek – „irodalmi” művek, kiadványok, életrajzi munkák, munkaversenyek és „keresztelők” kötődtek a vezér szülinapjához –, inkább érdemes felütni a hat évtizeddel ezelőtti újságot.

Mit írt e jeles nap kapcsán a helyi sajtó?

Az MDP Csongrád Megyei pártbizottságának lapja, a Viharsarok hatalmas Rákosi-portréval a címlapján jelent meg 1952. március 9-én. A nagyvezért istenítő bókoktól és a „szeretet olthatatlan lángjától” csöpögött az újság a nyolc oldalából héten. Természetesen főhelyen szerepelt az operaházi díszelőadásról szóló tudósítás, valamint a hivatalos központ híradások, közte Gerő Ernő és a külföldi pártdelegációk köszöntői.

Már hónapok óta Rákosi „meglepi partijára” készültek az újság hasábjain: 1952. januárjától kezdődően jelentek meg Rákosi Mátyást dicsőítő cikkek, valamint ahogyan a nőnapi számban fogalmaztak „Soha nem tapasztalt lelkesedéssel készültek megyénk dolgozói Rákosi elvtárs születésnapjára”. Amit Rákosi tiszteletére vállaltak, azt becsülettel teljesítették – sőt, sokszorosan túlteljesítették azokat! Vásárhelyen a Mérleggyár dolgozói 200 db gyorsmérleg torony és 40 burkolat dukkózását vállalták be az előírt nyolcnapos munka helyett hat nap alatt. Az erőltetett iparosítási hullám szellemében az alföldi városba telepített gyár élen járt a munkaversenyben: a márciusi terv kétharmadát már 5-ére teljesítették. Arról viszont nem szól a fáma, hogy ezért kaptak-e a dolgozók extra juttatást vagy szabadságot.

De nemcsak munkavállalásokkal, hanem új technológiákkal is kedveskedett Sztálin legjobb tanítványának a nép. A vásárhelykutasi Gyapotkutató Intézet egy olyan újítással rukkolt elő, amivel még egyszerűsödhetett és olcsóbbá válthatott a gyapot betakarítása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik