Szórakozás

Iszlamista Facebook-oldalakra törtek be hackerek

Tunéziai iszlamista Facebook-oldalakra tört be a hét végén egy hackercsoport, amely az Anonymous csoporthoz tartozónak mondta magát, és videoüzenetében azt ígérte, hogy a szalafisták "tevékenységét megállítja" Tunéziában.

“Nem vagyunk a vallás ellen, muzulmánok vagyunk, de megvédjük a szabadságot országunkban” – írják a kalózok a Facebook közösségi fórum iszlamista oldalain, köztük az illegális Hizb et-Tahrírén (Felszabadulás Pártja), amely a kalifátus visszaállítását követeli.

“Mostantól harcolunk ellenetek (…) a postátokat, a bankszámláitokat és a tranzakcióitokat szemmel tartjuk, merevlemezeiteket lemásoljuk. És ez csak a kezdet” – mondta a szalafistáknak címzett videofelvételen egy férfi, aki az Anonymous szokásos maszkját viselte. “Ha a tunéziai kormány nem állítja le a tevékenységeteket a következő hetekben, akkor az Anonymous fogja” – tette hozzá a férfi.

A hackercsoport, amely már több látványos akciót hajtott végre, az internetszabadság védelmezőjének tünteti fel magát. Az említett Hizb et-Tahrír egy 1953-ban alapított nemzetközi párt, amely az umma (a muzulmánok közössége) újjászületését és a saríán (iszlám törvénykezésen) alapuló kalifátus visszaállítását hirdeti. Tunéziai szóvivője szerint ez “egy évtizeden belül” bekövetkezik. A párt nőtagozata a hét végén Tuniszban iszlamista nőkongresszust tartott, ahol a világi demokráciát bukott rendszernek minősítették, és a kalifátus erényeit éltették mint az egyetlen olyan rendszerét, amelynek van jövője a muzulmán nők számára.

A mintegy ötszáz, arab, európai és ázsiai országokból érkezett nő tanácskozásának mottója “a kalifátus mint a nők jogainak és politikai szerepének fényes példája” volt. Voltak, akik kisbabájukkal érkeztek, férfiak nem vehettek részt az eseményen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik