Szórakozás

Új díjat vezet be az Európai Filmakadémia

Új díjat vezet be az Európai Filmakadémia (EFA) a 25. Európai Filmdíjak alkalmából.

Az újonnan alapított elismerés, a Fiatal Közönség Díj célközönsége a 10-13 éves korosztály lesz. A díjat önálló rendezvény keretein belül adják át – tudatta közleményében az Európai Filmakadémia, amely a filmdíj-átadó televíziós közvetítésével foglalkozó EFA Productions nevű céggel közösen hívja életre az új elismerést.

“Régi vágyunk volt, hogy végre kiemelt figyelmet szenteljünk a közönség legfiatalabb tagjainak, akik az elkövetkező években és évtizedekben európai filmeket fognak nézni” – mondta Yves Marmion, az EFA elnöke. Az Európai Filmakadémia Fiatal Közönség Díjra március 15-ig nevezhetők olyan egészestés, fikciós, animációs és dokumentumfilmek, amelyeknek célcsoportja megegyezik a zsűri korosztályával. Június 10-én Amszterdamban, Belgrádban, Koppenhágában, Erfurtban, Stockholmban és Torinóban vetítenek le három filmet, amelyeket a nevezett alkotásokból a egy gyermekfilm-fesztivál igazgatókból álló bizottság választ ki. A zsűrit a hat résztvevő városban a közönség tagjai alkotják, ők döntenek a győztesről közvetlenül a vetítések után.

A díjátadóra szintén aznap kerül sor Erfurtban. A Fiatal Közönség Díj Hollandia, Szerbia, Dánia, Németország, Svédország és Olaszország mellett a német Mitteldeutsche Medienförderung támogatásával jön létre, de az Európai Filmakadémia bízik abban, hogy a jövőben tovább bővül majd a támogatók köre. Az Európai Filmdíjakat évente adják át több kategóriában. Az eseménynek minden második évben Berlin ad otthont, felváltva más európai fővárosokkal. Idén Máltán tartják a ceremóniát. Az elismerés azért jött létre, hogy segítse az európai filmművészet kibontakozását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik