Szórakozás

Két éven át vette fel halott ismerőse nyugdíját

A 28 éves salgótarjáni B. Zoltán 3 millió 342 ezer forint kárt okozott a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak.

Börtönbüntetés kiszabását javasolja az ügyészség arra a salgótarjáni férfira, aki ismerőse halála után csaknem két éven át felvette annak nyugdíját – erősítette meg az MTI információját a Nógrád Megyei Főügyészség szóvivője csütörtökön.

Bóna Gyula közölte: a Salgótarjáni Nyomozó Ügyészség vádirata szerint a 28 éves B. Zoltán 2009 decemberétől 2011. szeptember 12-ig 74 tranzakciót végzett a jogellenesen magánál tartott bankkártyával, és 3 millió 342 ezer forint kárt okozott a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak.

Mint a vádirat tartalmazza, a férfi Salgótarjánban azonos lépcsőházi részben lakott az asszonnyal, akinek elnyerte a bizalmát. A depresszióban szenvedő nő öngyilkossági kísérlete után szóbeli megállapodás született köztük arról, hogy a vádlott havi 10 ezer forint ellenében látogatja az asszonyt, aki átadta neki az okmányait és a bankkártyáját, hogy a férfi havonta felvegye az ő nyugdíját.

A nő 2009. október 22-e és november 3-a között, pontosan meg nem határozható időpontban meghalt. Haláláról B. Zoltán senkit nem értesített, mint ahogy az előző napokban orvost vagy mentőt sem hívott hozzá.

Mivel az asszony október 22-én letiltotta a bankkártyáját, a vádlott novemberben új kártyát igényelt hamis szerződéssel, s azt hamis meghatalmazással vette át. A férfi a számlavezető banknak további 2,2 millió forintos kárt okozott hitelkeretre és személyi kölcsönre vonatkozó szerződésekkel.

B. Zoltánt segítségnyújtás elmulasztásával, közokirattal való visszaéléssel, magánokirat-hamisítással, jelentős értékre folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett, készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel való visszaéléssel, valamint folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett, jelentős kárt okozó csalással vádolja az ügyészség.

A férfit 2011. szeptember 12-én vették őrizetbe, 14-én helyezték előzetes letartóztatásba.

Az ügyészség azt is indítványozta, hogy a bíróság az elsőfokú ítéletig tartsa fenn a vádlott előzetes letartóztatását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik