Szórakozás

A Twitter már arab, perzsa, héber és urdu nyelven is elérhető

A technikai nehézségek leküzdése után immár arab, perzsa, héber és urdu nyelven is elérhető a Twitter közösségi portál a szolgáltató bejelentése szerint.

A portál üzemeltetőinek 13 ezer önkéntes volt segítségére a menünyelv és a szolgáltatást támogató honlapok lefordításában. Ezzel most először nyílt meg az út a jobbról balra író nyelvek előtt.

A Twitter immár 28 nyelven érhető el. A Twitter saját blogja szerint az önkéntesek között volt egy szaúdi blogger, egy iráni IT-szakember, a LetsTweetInArabic nevű kezdeményezés két alapítója és a BBC egyik újságírója is – olvasható a BBC (www.bbc.co.uk) honlapján. Szakértők szerint a fejlesztésnek köszönhetően “hétköznapi emberek” hasznosíthatják a szolgáltatást többek között arra, hogy számon kérjék politikusaikat vagy épp, hogy mindennapi életükről csevegjenek.

A Twittert több országban is blokkolták a hatóságok “feszült helyzetekben”. Egyiptomban például a Hoszni Mubarak elűzéséhez vezető tömegtüntetések idején korlátozták a szolgáltatást, de Pakisztánban is volt már hasonlóra példa. A fejlesztés technikai részéről szólva a Twitter úgy fogalmazott, “egyedülálló” feladat volt a jobbról balra író nyelvek integrálása, amely még így sem százszázalékos: néha még mindig balról jobbra kell majd írni, ha a felhasználók bizonyos karaktereket, neveket akarnak használni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik