Szórakozás

Egy hét Marilynnel

A Szeged 24 sorra veszi az Oscar-jelölt filmeket. Ezúttal Michelle Williams főszereplésében az Egy hét Marylinnel című filmdrámát mutatjuk be.

Eddig még sose tudott olyan vígjáték fennmaradni, ami Marylin Monroe alakját próbálja megragadni. Nem véletlenül, hiszen személyét rengeteg legenda övezi, istennőként maradt meg az emberek emlékezetében. Már pedig ilyen magasan lévő embert megidézni bicskatörő mutatvány. Mégis most egy olyan alakítást láthattunk Michelle Williamstől az Egy hét Marilynnel című angol-amerikai filmdrámában, amire érdemes oda figyelni.

Williams az utóbbi időkben folyamatosan bizonyította, hogy remek színésznő, gondoljunk csak a Blue valentine-ra, vagy a Viharszigetre. Mégis most még ezeket a teljesítményeit is sikerült felülmúlnia. Hihetően és könnyedén játssza az érzelmileg labilis szexbombát, és habár a film történetileg csak „egy hetet” ad neki, de megkapjuk belőle azt a szeletet, ami ennyi idő alatt jár nekünk. Teljesen nem ismerhető ki a nő, nem meséli el a történet a filmben 30 éves szőkeség múltját, hanem csak A herceg és a forgatása alatti kis időt.

Nem csak Michelle brillírozik a filmben, hanem a fiatal tejfölszájú Eddie Redmayne, akinek abszolút érthető a mindenre való rácsodálkozása. De ugyanilyen emlékezetes az eddig Hermione-ként ismert Emma Watson játéka is. Parókája borzasztó, de teljesen leküzdötte magáról a Harry Potter-filmek emlékét.

Marilyn (Michelle Williams) és Colin Clark (Eddie Redmayne)
Forrás: Fórum Hungary

Nem nagyon említettem még a történetet, de nem véletlenül, a korábban inkább angol sorozatokat rendező Simon Curtis a cselekmény felturbózása helyett inkább a színészeknek adott teret. Forgatnak, szövegkönyvet olvasnak, szövődik egy kis szerelem, de nem ez a lényeg, s nem is ezért ül be a néző se. Itt a milyen volt, és nem a mi történt kérdés dominál.

Ennek ellenére nagyon meghatározza a filmet Ben Smithard operatőri munkája. Egészen érdekes szögekből követi az eseményeket, közeli plánjaival nem csak a rendezőasszisztens Colin Clark, hanem mi is egy kicsit életszerűbben látjuk a legendát.

Ennél a filmnél nem lehet szó nélkül hagyni Adam Recht vágó munkáját sem. Nálam nagyon a határt súrolja néhány villanásnyi képével, de merészsége nagyon szimpatikus.

Érdemes még megemlíteni Jill Taylor ruhatervező nevét is, mert akár a szexi fehér, vagy akár az az együttes, amiben Marilyn Colinnal a fűben rohangászott, szintén az istennő legendáját erősíti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik