Szórakozás

2012 Oscar-jelölt animációs filmjei

A Szeged 24 felállította saját rangsorát az idei Oscar animációs filmek kategóriájában. Érdekes, hogy az idei jelöltek közé két idegen nyelvű film is bekerült, ráadásul mindkettő kézzel rajzolt animációs film, ami a számítógépes technika világában nagyon meglepő. Olyannyira, hogy 10 év alatt 8-szor nyertek az utóbbi technikával. Így érdekes lesz idén a  zsűri választása.

5. Chico és Rita

A Kells Titka után ismét egy olyan rajzfilmet jelöltek Oscarra, ami többek között a Kecskemétfilm Animációs Stúdióban készült. A film maga spanyol-angol, s ez megmutatkozik a két nyelv filmbeli váltakozásában is. A történet ugyanis az 1940-es évek végén, Kubában játszódik, egy zongorista és egy énekesnő szerelmét mutatja be, ismert jazz számok kíséretében. Az alapkoncepciója jó –rasszizmus, szerelem, forradalom–, mégis nagyon rosszul van ecsetelve. Rengeteg benne a céltalan üresjárat. Ennek egyik okozója a rossz, és amatőrnek mondható hangkeverés. A rajztechnika miatt nagyon darabos a film, és ez zavaró például akkor, mikor azért áll a film, hogy lássuk az arcokon az érzelmeket-de ugye ez a rajzok miatt nem nagyon lehetséges.  A karakterek viszont Chico kivételével jól kidolgozottak és egyediek, de sajnos egy szerelemről szóló témánál tényleg fontos lenne a mimika, a gesztus- ami itt hiányzik. A városképek ábrázolásába viszont látszik, hogy rengeteg időt fektettek, nagyon jól visszaadják New York, Las Vegas és Havanna hangulatát.

4. Csizmás, a kandúr

Egy Shrek nélküli Shrek-filmet kaptunk a szó minden értelmében Chris Miller rendezésében. Itt a cuki szemű amorózó, Csizmás kandúr kerül a főszerepbe, aki gyerekkori haverjával , Tojással igyekszik megtalálni újra a barátságukat, miközben az égigérő paszuly meséje után erednek. Ebben a történetben Tojás karaktere a legérdekesebb, a legjobban ábrázolt, egyszerre lehet arcán a sunyiságot és az elveszett zsenit megtalálni.  Csizmás alakja kicsit túlzottan szentimentális lett, emiatt kevesebbet is nevetünk rajta.   Ez az egész filmre jellemző, ezért a humorosság, amiben a Shrek filmek erősek, itt kevésbé mérvadó. Így egy átlagos mesét kapunk, kevésbé érintve meg ezzel az idősebbeket, mint korábban. Ugyanígy hiányoznak a jó zenei betétek, egy-két latin gitárjáték hangzik el, de a korábban tapasztalható musicaldalok elmaradnak. Ugyanaz az animációs stílus tehát, de a hangulata egy kicsit más. Ennek ellenére, családi filmként még mindig megállja a helyét, csak ne csodálkozzunk, ha már nem teljesen „shrekes”.

Forrás: UIP-Duna Film

3. Kung Fu Panda 2

A nagy étvágyú panda maci története megint Kína megmentéséről szól, megint csihi-puhi, igazi gyerekeknek szóló akciófilm. Kicsit laposabb a története, mint a korábbi résznél, de a Kung Fu Panda elsősorban az egyedi karakterei miatt volt élvezhető, s ez itt is megvalósul. Nagyon kreatív és meghökkentő, hogy a fő gonosz szerepét egy páva játssza. Alakja csodaszép, ellentétben arcáról, amiről süt az ellenségesség. Ismét visszajön a liba papa, a szöcske karatés- ezek is már önmagukban viccesek. Alapvetően humorra épít, s ez most is megtalálható benne. Néha túlgesztikulált jelenetek is vannak, ezért mondható inkább gyerekeknek szóló filmnek. A rendezés Jennifer Yuh Nelson munkáját dicséri, számítógépes animációval készült, mellyel nagyon szép színeket tudtak kivitelezni.  Akár ha a csata jelentek vöröses árnyalata, vagy a hétköznapok utcájára ha gondolunk. A Kung Fu Panda 2 színezésben nagyon színvonalas munkát alkotott. Az egyetlen fura szál benne, Po és Tigris kapcsolata. Kicsit giccses és kidolgozatlan, nem igazán érthető, hogy most ki-mit szeretne a másiktól.

Forrás: UIP-Duna Film

2. Egy macska kettős élete

Erről a francia-holland-svájci-belga kézzel rajzolt animációról csak rébuszokban lehet beszélni. A film egy macskáról szól, akinek napvilágnál egy kislány, éjszaka egy betörő a gazdája. Egyszer a lány, Zoé utánaered a fekete cicának, hogy kiderítse ki a másik tulajdonos. Eközben összefut az apja gyilkosával, aki elől a tolvajhoz menekül, akit az anyja üldöz, mert rendőr.  Egészen thriller jellege van a dolognak, s végig nagyon izgalmasan vezeti az eseményeket. Ehhez társul még Serge Besset misztikus, sötét zenéje, mely szintén nagyon jól fokozza hangulatot. Dicséretes a rendezőktől (Alain Gagnol, Jean-Loup Felicioli), hogy mertek kicsit metaforákban gondolkozni, s elrugaszkodni a mesék egyszerűségétől, így nagyon intelligens lett az elbeszélés. A számítógépes animációk világában van egy bája a rajzfilmnek, s ezen felül nagyon egyedivé teszi az alkotást. Humorban sincs hiány, s a listából magasan a legjobb narrációval rendelkezik. Egyedül az utolsó képkockái miatt nem áll a dobogón, méltatlanul összecsapott lett a végkifejlet, túl szirupos ehhez a filmhez.

 

1. Rango

A leginkább összeállt számítógépes animáció, a Karib-tenger kalózai sorozatról is híres Gore Verbinski rendezte Rango.  A történet egy kis gyíkról szól, aki az üvegterráriumból a szabadba kikerülve, elkeveredik a különböző állatok lakta Por városába. Nagyzolása miatt egyből megválasztják a település serifjének (találhatók benne westernes beütések), akinek egyből ki kell nyomoznia, hogy ki önti ki, a fizetőeszközként is funkcionáló vizet. Nem a legizgalmasabb történet, de mégis rengeteg film utalást és poént tartalmaz, valamint nagyon egyediek a karakterei. Minden figura alaposan kidolgozott, még a legkisebb mellékszereplő is. Babszem, a polgármester vagy Csörgőkígyó Jake alakja is remek. Az utóbbi látványa igazán hátborzongatóra sikeredett, így nem csak személyiségük, de külsejük is szórakoztató. Ehhez társul a zseniális Hans Zimmer zenéje, ami tovább erősíti a film egyedi hangulatát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik