Szórakozás

Milyen jövő vár a gyereksztárokra?

Öntudatos, saját akarattal rendelkező színész-, énekesjelöltek vagy a kereskedelmi televízió mesterségesen felépített "termékei" a tehetségkutatók kiskamaszai? Mit kezdenek a sikerrel, és mit a mellőzöttséggel? Valószínű nincs pontos definíció, és talán az sem megfejthető, miért van az, hogy az egyiknek sikerül, a másiknak nem.

Sokféle szempontot kellett figyelembe vennie a Megasztár zsűrijének ahhoz, hogy eldöntse, ki lesz az a huszonnégy versenyző, aki a párbajadásokban is megmutathatja tehetségét. A már sokat emlegetett kisugárzás, színpadi jelenlét és persze az énekhang mellett Falusi Mariannak egyéb szempontja is volt. “Számít a jelen, a jövő” – mondta el a csatorna egyik beszélgetős műsorában, és kiemelte, hogy 10-12 éves gyerekeknek ő nem adott szabad utat. “Gyerekre nem szívesen nyomok” – jelentette ki az énekesnő, és meg is indokolta, miért. Mariann elmondta, hogy a tehetségkutató nyilvánvalóan több hónapos kemény munkával jár a versenyzők számára, és egyáltalán nem biztos, hogy a kisiskolások erre alkalmasak. “Lehet, hogy elviszi a gyerek a nézettséget, de nem tisztességes dolog” – szögezte le Mariann.

A Megasztár egyetlen női zsűritagjának véleménye kapcsán óhatatlanul eszünkbe jut Tóth Lüszi és Patai Anna, akiket kisgyerekként, a Megasztárból ismert meg az ország, de gondolunk Utasi Árpira is, aki kis mesemondóként a 2007-es Csillag születiket nyerte meg.


Fotók: TV2

Eltűnt a süllyesztőben...?

A negyedik szériában éneklő Tóth Lüszi a kezdetektől fogva megosztotta a közönséget, bár a legtöbb kritika nem őt magát, hanem az édesanyját érte. A zenetanárnőt azzal vádolták, hogy tönkreteszi lányát a “szerepeltetéssel”, ahelyett, hogy iskolába járatná a gyereket. Bár a kislány akkoriban azt állította, imádja a színpadot, de a közönség hétről hétre fáradtabbnak, türelmetlenebbnek látta Lüszit. Az édesanya, Edit természetesen a legjobbat akarta gyermekének, és mindvégig arról beszélt, hogy lánya vágyott a tehetségkutatóba. Tóth Lüszinek a Megasztár óta egy videoklipje jelent meg, azóta nem hallottunk zenei pályafutásáról és arról sem, hogyan sikerült magában helyretennie a hirtelen jött sikert, majd mellőzöttséget.

A kis énekes lány ügyével annak idején a neves gyerekpszichológus, Ranschburg Jenő is foglalkozott, aki azt állította, súlyos következményekkel járhat, ha egy 13 éves gyerek ilyen komoly, téttel járó versenyben vesz részt. “Nagyon rossz véleményem van azokról a szülőkről, akik engedik vagy belehajszolják gyermeküket egy ilyen jellegű produkcióba. Ennek oka általában az, hogy az ember saját kudarcát a lánya sikereivel próbálja kompenzálni, másik esetben pedig szeretné minél előbb olyan pályára állítani a gyermeket, amely sok pénzt hoz” – fejtette ki Lüszi apropóján egykor a szakember.

Sikert sikerre halmoz a Megasztár óta

A Megasztár ötödik szériájában feltűnt Patai Anna azonban úgy tűnik, egyelőre megtalálta a helyét a színház világában. A kislányon már a tehetségkutató alatt látszott, hogy színpadra termett, és miután kiesett, több felkérést is kapott. Többek között játszik a Centrál Színház  az  Egy nyári éj mosolya című darabjában olyan művészekkel, mint Kovács Patrícia és Törőcsik Mari. A Kossuth-díjas színésznő úgy vélekedik a kislányról, hogy van elég intelligenciája megélni a sikert és feldolgozni a kudarcot. “Erre a pályára maximálisan alkalmasnak tartom” – szögezte le Törőcsik Mari. Anna nemrégiben megkapta harmadik színházi szerepét is a Madách színház Mary Poppinsában, készül a második klipje, de a tanulást  sem hanyagolja el, tehát arra is odafigyel, hogy bizonyítványa színötös legyen mesélte. Anna édesapja, Patai Zoltán a Hír24 kérdésére elmondta, lánya egészen pici kora óta énekel, és az, hogy most sokat foglalkozatják, hatalmas öröm számára. “Nagyon összetartó, stabil család vagyunk, és mindenben támogatjuk és mellette állunk” – szögezte le.  Hogy a kislány ezen a pályán marad-e, természetesen a jövő zenéje, a legnehezebb dolga valószínűleg a gyermek- és felnőttkor küszöbén lesz majd.

Tiszavirág életű sztárság – Színészet helyett ma már traktorosnak tanul

14 évesen nyerte meg az RTL Klub tehetségkutatóját, a Csillag születiket Utasi Árpi. A kis mesemondóé lett a   a főnyeremény: egy gépkocsi, és az egy éven át havi egymillió forint. Úgy tűnt, a kisfiúnak van keresnivalója a színház világában, a veszprémi Petőfi Színházban egy teljes évadot játszott az Indul a bakterház című darabban. A szereplés, a világot jelentő deszkák mára azonban csupán emlékképek Árpi életében. A fiú visszaült az iskolapadba és hamarosan végzett traktoros és gépszerelő lesz. Hogy hosszú távon milyen hatással lesz életére a tiszavirág életű sztárság, az csak évek alatt derül ki.


Fotó: RTL Klub / Sajtóklub / Bársony Bence

Ajánlott videó

Olvasói sztorik