Szórakozás

Bűnös vagy nem bűnös

Jogerősen bűnösnek találták a kőszegi posztógyár lebontatóit, habár korábban felmentette őket a kőszegi bíróság.

Jogerősen bűnösnek mondta ki műemlékrongálás bűntettében a Szombathelyi Törvényszék azokat a vállalkozókat, akik 2008 tavaszán lebontatták az ideiglenes műemlékvédelmi oltalom alatt álló volt kőszegi posztógyár épületét – tájékoztatta Tóth András, a Szombathelyi Törvényszék szóvivője pénteken az MTI-t.
A Szombathelyi Törvényszék még hétfőn született jogerős döntésével tulajdonképp helybenhagyta a Szombathelyi Városi Bíróság által megismételt első fokú eljárásban 2011. július 14-én hozott ítéletet, azzal a változtatással, hogy az elsőrendű vádlottra kiszabott pénzbüntetést mellőzte – közölte.

Az első fokú bíróság ítélete szerint a perbe fogott vállalkozók műemlékrongálást követtek el, amikor 2008. március 19-én egyetlen éjszaka leforgása alatt lebontatták az ideiglenes műemléki védelem alatt álló, hosszabb ideje használatlan, üres és erősen leromlott állagú posztógyári épületet.
A Szombathelyi Városi Bíróság az elsőrendű vádlottra nyolc hónap, a másodrendű vádlottra hat hónap, börtönben letöltendő szabadságvesztés büntetést szabott ki, valamint pénzbüntetésre is ítélte őket, a szabadságvesztés végrehajtását azonban két év próbaidőre felfüggesztette. Három vádlottat pénzbüntetéssel sújtott.

2009-ben a Kőszegi Városi Bíróság nem jogerősen még felmentette a vádlottakat a műemlékrongálás vádja alól, mert úgy látta, hogy az ideiglenes műemléki védelem alatt álló épület nem minősült műemléknek, védettséget álláspontja szerint ugyanis csak miniszteri rendelet adhatott volna.
Az elsőrendű vádlottat viszont bűnösnek mondta ki közokirat-hamisítás miatt, és három hónap szabadságvesztésre ítélte, végrehajtását három évre felfüggesztette.

Az ügyészség fellebbezett, ezt követően rendelte el a Vas Megyei Bíróság új eljárás lefolytatását, amelyben viszont kimondták a vádlottak bűnösségét, végül ezt hagyta helyben és emelte jogerőre a Szombathelyi Törvényszék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik