Szórakozás

Csodagyereket nevel Gubás Gabi

Helyesen nevelik gyermekét az a szülő, aki egy óvodás fejébe egyetemistáknak való információkat akar beleverni? Úgy tűnik, a celebszülők esetében is előfordul az ilyesmi.

Gubás Gabi kisfia csodagyerek

Fotó: RTL Klub / Sajtóklub / Bársony Bence

Időről-időre felbukkannak a médiában csodagyerekekről szóló hírek. Legutóbb épp egy ismert ember, Gubás Gabi kisfiáról adott hírt az RTL Klub. A tudósításból kiderült, hogy a kis Attila máris többet tud az emberi testről, mint egy átlagos felnőtt. Boldog édesanyja azt is elmesélte, hogy a természetgyógyász édesapa anatómiakönyvéből szoktak neki felovasni mese helyett. A kisfiú az emberi testet ábrázoló képen felismeri a szerveket, elmondja, mi hol található. De a fizika is nagyon érdekli. Egyetemistákat megszégyenítő módon vázol fel egy áramkört, és annak működését szakszerűen el is magyarázza. Igazi csodagyerek, tehát. Attila egyelőre még nem döntött arról, orvos, vagy tudós lesz. Mindenesetre már köszönéséből is látszik, hogy nem átlagos apróság. Az RTL Klub riporterének búcsúzóul a következőket mondta:” Azt kívánom, hogy sokáig dobogjon a szíved.” Mamája azért azt is elmondta: hogy ő azért meséket is mond „kis Attinak”. Jelezve, hogy azért szeretné, ha fia gyermekkorából is megőrizne valamit.

Ami a sztárszülők csodagyerekeit illeti, Hollywoodban természetesen sokkal furább esetek is vannak. Itt van mindjárt Tom Cruise kislánya Suri. A mini divatdiktátor a Will Smith alapította szcientológus akadémiára jár, ahol a jövő nagy vezetőjévé képzik ki. Ezt viszont nem azt jelenti, hogy már politikusnak nevelik. Sokkal inkább egy esetleges űrlényinvázióra készítik fel, így robitikával tömik az ötéves buksiját, hogy tudjon felfegyverzett humanoid gépeket építeni. Mindemellett, a vallásalapító  L. Ron Hubbard sokat vitatott tanait is kénytelen elsajátítani, hiszen csak így vezetheti majd győzelemre a Föld népét az idegenek ellen.

De vajon mit mond minderről a gyermekpszichológus? Frank Zsuzsa elfogadja, hogy minden szülő szeret büszke lenni a gyermekére, de mint mondja, egyre többen túlzásokba esnek. Szakemberként nem tartja helyesnek, ha az óvodásokat a kelleténél több különórára járatnak. A túlhajszolt kicsik ugyanis nem tudják megélni az életkoruknak megfelelő szerepeket.

A gyermekpszichológus úgy véli, hogy egy gyerek nem vesz önmagától anatómia könyvet a kezébe, ha csak nem ösztönzik erre. A szakember szerint ebben a korban a kicsiknek olyan történeteket érdemes inkább mesélni, amelyben olyan dolgok szerepelnek, amelyeket ők is megélhetnek. Persze vannak különleges gyerekek, akiket nem kell eltiltani az érdeklődésüknek megfelelő információktól, de fontos betartani velük kapcsolatban is az egyensúlyt.

Mint mondja, ha egy kicsi hosszú távon nem éli meg a gyermekkort, akkor annak akár negatív következményei is lehetnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik