Szórakozás

Évek, Szikra-szerepek…

30 éve már, hogy feltűnt a Győri Nemzeti Színház színpadán Szikra József. A Győr Kultúrájáért Érdemérem birtokosa a jubileum alkalmából különleges előadással kedveskedik közönségének.

Évek, Szikra-szerepek… 1

Az egész élete a színházról szól. Nem szégyelli, hogy színésznek született, bár 40 éves pályafutása során érték hullámvölgyek. De 2012-ben mégis ugyan azzal az alázattal és szeretettel szórakoztatja a nézőket. Szikra József a színművészeti elvégzése után két évet Veszprémben töltött, de a győriek nagy örömére, 1982-ben átkerült a kisalföldi megyeszékhelyre. Láthattuk a Holdbeli csónakos címszereplőjeként, a Bánk bán Ottójaként, Káin és Ábel Ábeleként, de többek között A Vörös Pimpernel Robespierejét is ő testesítette meg. De nemcsak színészi képességeit mutatta meg a győri teátrum színpadán, hanem rendezőként is többször remekelt.

Évek, Szikra-szerepek… 2

Egyedül egy esten

A színművészt feladatok sora várta Győrben, és bár hihetetlen, de idén éppen 30 éve, hogy belebújik a nemzeti színház karaktereibe. A Győr Kultúrájáért Érdeméremmel is kitüntetett tehetség a jeles alkalomból, márciusban saját, önálló esttel lép fel a Kisfaludy-teremben. Az előadás címe is sokatmondó: „Jöjjön hozzám vendégségbe, avagy keserédes életimádás, avagy 40 év védőháló nélküli halálugrás.” No és, hogy mire számíthat a publikum a kora tavaszi esten? „A színpadon egy kis legénylakást rendezünk be, itt fogadom majd a barátaimat, és a közönséget. Asztalok, székek és a saját készítésű festményeim töltik majd be a teret, és tulajdonképpen egy kötetlen beszélgetést tervezek. Persze énekekkel, dalokkal fűszerezve, egy teljesen szokatlan előadásmódot teremtve.” – mondta Szikra József a Győr24-nek, aki azt is elárulta, hogy az elmúlt évtizedek történéseiről, az érzéseiről és az életéről is szó lesz.

Búcsú nélkül

Az önálló estet a művész barátjával, Benkő József rendezővel álmodta meg, így talán nem meglepő, hogy a finálé sem lesz hétköznapi és egyszerű. Jean-Louis Barrault: Egy színházi ember naplója című művéből idézett gondolattal zárja a találkozót a színész, de titkon elárulta, hogy örülne, ha a közönség egy kicsit tovább maradna, és folytatódna a baráti beszélgetés.

Fotók: Szabó Béla

(Az előadás pontos időpontjáról, hamarosan tájékoztatjuk olvasóinkat!)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik