Szórakozás

11 év 8 hónap börtön emberölésért

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla az emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt Varga Jenő ellen indított büntetőügyben az I. fokú, a vádlott bűnösségére és a büntetésére vonatkozó részét.

Az érettségizett, gyermek és ifjúsági felügyelői szakképzettségű, letartóztatása előtt munkanélküli, semmilyen jövedelemmel nem rendelkező, korábban öt alkalommal büntetett vádlott 2009. november 16-án reggel 8 óra körüli időpontban volt élettársát, T. Andreát Hódmezővásárhelyen, a Szabadság téren gépkocsijába csalta azzal az indokkal, hogy két telefonszámot szeretne tőle elkérni. A valós indok viszont az volt: szerette volna meggyőzni a nőt arról, hogy a korábban megszakított, több mint másfél évig tartó élettársi kapcsolatot folytassa vele.
Miután a volt élettárs beült a vádlott kocsijába, V. Jenő – a nő akarata ellenére – Hódmezővásárhely belterületéről kihajtott a 47-es úton Székkutas irányába. A sértett útközben folyamatosan arra kérte a vádlottat, ne vigye tovább, álljon meg, illetve vigye vissza a városba, de a vádlott ennek nem tett eleget, folytatta az útját Székkutas felé. Ekkor a sértett az autó ablakát lehúzva próbált jelezni a szemben érkező kocsikban ülőknek. Amikor a vádlott ezt észrevette, áttért az úttest menetirány szerinti baloldalára, és közölte a sértettel: ha nem fejezi be ezt a „cirkuszt”, akkor nekihajt a szembejövő teherautónak. Ezt követően visszatér a jobboldali sávba, egyszer, kis erővel orrba ütötte a sértettet, majd ismét azzal fenyegetőzött, hogyha a volt élettárs még egyszer jelezni próbál, nekivezeti az autót a szembejövőknek.
Közben a férfi folyamatosan arra akarta rábírni a nőt, hogy állítsák helyre élettársi kapcsolatukat. Székkutasra érve a sértett – a szabadulás reményében – erre ígéretet tett. Ekkor a vádlott visszavitte őt Hódmezővásárhelyre, ahol a sértett a Szent István téren ki tudott szállni a kocsiból. A vádlott cselekményével a sértettet beleegyezése nélkül jogellenesen megfosztotta a tartózkodás és helyváltoztatás szabadságától.

A vádlott 2005-ben, a kisteleki vásárban egy ismeretlen személytől 50 ezer forintért vett egy emberi élet kioltására alkalmas pisztolyt és 19 darab töltényt, amelyek megszerzésre és tartására nem volt engedélye. 2010. március 16-án délután 3 óra körül a vádlott felkereste volt élettársát. A lakása előtt várt a nőre, aki kocsival ért haza. Amikor a sértett meglátta a felé közelítő volt élettársát, hátrálni kezdett. Eközben a vádlott elővette a pisztolyát, és a sértett feje felé irányítva a ravaszt meghúzta. A sértett megpróbált az esetleges lövedékek elől kitérni, ezért leguggolt a gépkocsija háta mögé, majd az autó eleje felé próbált szaladni, amikor a vádlott ismét meghúzta a ravaszt, miután azt kiáltotta a nő felé: „Ha velem nem tudtál élni, akkor mással sem fogsz.”.
Lövések azonban nem dördültek, a pisztoly, pontosan ki nem derített okból, de nem működött. A vádlott ezért a pisztolyt eltette, a sértett után futott, és amikor elérte, a földre döntötte, a mellkasára térdelt és megpróbálta a nőt megfojtani. A sértett előbb segítségért kiáltozott, majd eszméletét veszítette. A sértett életét végül a helyszínre érkezők mentették meg, akik a vádlottat lerángatták a sértettről. A vádlott ezt követően elhagyta a helyszínt, míg a sértettet megmentők kihívták a mentősöket, akik a megtámadott nőt – akinek sérülései végül 8 napon belül gyógyultak – ellátásban részesítették. A vádlottat a helyszín közelében a rendőrök hamarosan elfogták – áll az I. fokon eljáró bíróság ítéletében.

Emberölés bűntettének kísérletében, lőfegyverrel visszaélés és személyi szabadság megsértésének bűntettében mondta ki bűnösnek a Csongrád Megyei Bíróság 2011. április 28-án V. Jenő (1969 – hódmezővásárhelyi lakos) vádlottat. Ezért őt a bíróság – halmazati büntetésül – 11 év 8 hónap börtönre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte. A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője az I. fokú ítélet hatályon kívül helyezése, illetve a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik