Szórakozás

Váratlanul elhunyt a legendás zenész

Elveszítette a világ az egyik legnagyszerűbb szaxofonosát, aki egyben a hip-hop megszületésében is óriási szerepet játszott.

Nem tartoznak éppen a legfelkapottabb zenészek közé a szaxofonosok, pedig egy Charlie Parkernek vagy egy Jimmy Castornak óriási dalokat köszönhet a világ. De sajnos már az utóbbi legenda sem fog több felejthetetlen dallomot alkotni. Hatvannégy éves korában, tragikus hirtelenséggel tegnap távozott az élők sorából. Egyelőre nem ismert, hogy mi okozta a halálát, mivel eléggé eltűnt a világ szeme elől az utóbbi időben, így nem tudni, volt-e valamilyen betegsége. Csak annyi biztos, hogy Las Vegasban teljesedett be a sorsa.

Castor még énekesként kezdte a karrierjét, sokan a The Teenagersből ismerték meg a nevét, amikor Frankie Lymont váltotta a bandában. Ám hamar rájött, hogy ő nem a hangjával tud igazi csodát művelni, hanem a szaxofonnal. Kezdetben a hetvenes évek nagy blueslegendái mögött zenélt, majd megalapította a Jimmy Castor Bunchot. Az instrumentális csapatnak olyan slágerei voltak, mint az It’s Just Begun és a Troglodyte (Cave Man). A két dal máig a legsikeresebb szaxofonalkotások között szerepel, összesen pedig körülbelül százan merítettek belőlük ihletet a történelem során. Olyan nevek használták Jimmy dallamait, mint Madonna, Christina Aguilera, Ice Cube, a Beastie Boys, KanYe West, Phil Collins, a Spice Girls vagy a Wu-Tang Clan. (A teljes lista itt látható.) Castor emellett a hip-hop egyik alapkövének is tekinthető, mivel a korai rapsztárok az ő munkásságát felhasználva alkottak. Tehát egészen más lenne nélküle ma a zene világa, és lesz is sajnos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik