Szórakozás

Zsírt érzékelő receptorokat fedeztek fel a nyelven

P. Horváth Ágnes
P. Horváth Ágnes

2012. 01. 16. 14:46

Azt is kutatják, hogy az ételeinkben lévő zsír érzékelése befolyásolhatja-e, mennyire eszünk zsíros ételeket.

Nyelvünk egyértelműen azonosítani tudja a zsírt, ám egyénenként változó mértékben érzékenyek ízlelőbimbóink a zsír ízére – idézte amerikai kutatók megállapítását a ScienceDaily című ismeretterjesztő portál (http://www.sciencedaily.com).
A Journal of Lipid Research című szakfolyóiratban ismertetett tanulmány az első, amely igazolta a zsírt érzékelő receptorok létét.

A Washington Egyetem orvosi karának munkatársai úgy találták, hogy a CD36 gén bizonyos változatával élő emberek jóval érzékenyebbek a zsír ízének jelenlétére az ételben, mint a többiek.

“Végső célunk annak megértése, hogy az ételeinkben lévő zsír érzékelése miként befolyásolhatja, milyen ételeket eszünk, és az elfogyasztott zsír mennyiségét” – magyarázta Nada A. Abumrad kutatásvezető.

Azok az emberek, akiknél több CD36 fehérje keletkezik, könnyebben felismerik a zsír ízét az ételekben. A vizsgálatok során a résztvevőknél nyolcszoros különbséget tapasztaltak a zsír jelenlétére vonatkozó érzékenységben, miközben a szervezetükben termelődött CDC36 mennyiségében kétszeres volt az eltérés.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

John F. Kennedy writes at his desk in his Senate office, ca. 1953-1961. (Photo by © CORBIS/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.