Szórakozás

Mesék a múltból: imádjuk a retró kedvenceket

Sutba az agresszív mesékkel, vegyük elő a régi, magyar kedvenceket. Frakkot és Vízipókot nemcsak a gyerekek, hanem a gyermek lelkű felnőttek is szeretik.

Egyre több családi összejövetelen téma, hogy anyuci és apuci milyen mesét nézett kiskorában. Ez persze nem véletlen, hiszen a pszichológusok szerint a ma sugárzott, mozgó képregények agresszivitásukkal rossz irányba viszik a kicsiket. A Győr24 a teljesség igénye nélkül csokorba szedte az elmúlt idők kedvenc rajzfilmjeit, hátha olvasóink kedvet kapnak és megtisztítják a portól a régi videokazettákat. Annak sem kell elkeserednie, aki már rongyosra nézte a szalagokat, hiszen a mesék többsége már az interneten is elérhető.

Nem remekelek

Ki ne emlékezne a rímfaragó ezermesterre, Mekk Elekre? A Magyar Televízió bábfilmsorozatát 1980-ban láthatta először a nézőközönség, és a fakezű kecske azonnal belopta magát a csöppségek szívébe. A történetben Mekk Mester szakmai rátermettségét feszegeti, minden epizódban kipróbálja magát egy adott mesterségben, és amikor rájön, hogy a munka nem neki való, akkor a házára felszerelt 13 cégérből leszerelnek egyet. A sorozat 13. részében végül a szabóság megfelelőnek bizonyul, mert hát ugye, minden jó, ha a vége jó.

Kristálypalota lakója

39 epizóddal, három szériában jelentkezett a magyar animációs rajzfilmsorozat, a Vízipók csodapók. A Kristálypalota lakója Vízipók, aki a többi nyolclábú társával ellentétben a víz alatt tengeti életét. Legjobb barátja a mindig morgó és hitetlenkedő Keresztespók, de a mesében feltűnnek az algaszedő vízicsigák, a kis hangyák, a méhecske, a Hátonúszó poloska, de Nünüke és az ormányosbogár is. Az utolsó részeket 1984-ben forgatták, de a mese bája ma is elbűvöli a kicsiket és a nagyobbakat egyaránt.

Frakk, a macskák réme

Frakk, Lukrécia és Szerénke, a három „jó barát”. A két macskával állandóan civakodó kutya, és gazdáik Irma néni és Károly bácsi története egy állati kis családot mutat be, ahol a lusta és kényes cicákkal folyamatosan összetűzésbe kerül Frakk. A rajzfilm első epizódját 1972. december 23-án sugározták, és a Szabó Gyula hangján „ugató” eb történelmet írt a magyar mesekönyvbe.

„Csak ülök az ágon, egy szép hosszú ágon…”

Csukás István megírta, Sajdik Ferenc megrajzolta, Dargay Attila pedig megrendezte. Pom pom meséiről máig ódákat zeng a ’80-as évek gyermektársadalma. Az ezerarcú szőrmók (10 emberből egyébként 10 nem is tudja, vajon alapvetően milyen lény is ez a fura figura) minden részben elmesél egy történetet, ami Picurral megesett. Így jön képbe többek között a csokifaló Gombóc Artúr, a Festéktüsszentő Hapci Benő, az Órarugógerincű Felpattanó, és a Madárvédő Golyókapkodó. A 2000-es évek elején Pom pom és barátai mese- és hangoskönyvekben is újra feltűntek, ez is jelzi töretlen népszerűségüket.

A nagy ho-ho-ho

Egy elszánt pecás, a Nagy ho-ho-horgász, ugyancsak Csukás István tollából. Egy ismert dallam, egy halban gazdag sorozat, és a kihagyhatatlan Főkukac. A két szériából, összesen 26 részből álló magyar produkciót 1982-ben mutatták be először a Magyar Televízió megrendelésére. Balázs Péter és Mikó István hangján megszólaló főhősök folyamatosan kalandokba csöppenek, hiszen a horgászszenvedély sosem állhat meg.

Persze a retro listát még lehetne folytatni, de se szeri, se száma a magyar klasszikusoknak, elég ha csak a következőkre gondolunk: Mirr-Murr, Kockásfülű nyúl, Kukori és Kotkoda, Pityke őrmester, Dr. Bubó vagy éppen a Mézga család…

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik