Szórakozás

Fűtsd fel magad!

Ha hideg van, érdemes belülről is fűteni magunkat. Bár itthon a forralt boron kívül nem igazán ismertek más finomságok, érdemes kipróbálni a kevert meleg italokat.

Télen a jéggel telepakolt koktélok helyett érdemes olyan italokat fogyasztani, amelyek átmelegítenek.

Bár nálunk is előfordulnak kemény mínuszok, van mit bepótolnunk más országok téli kevertital-kultúrájához képest. Nagy Zoltán bártulajdonos és bartender szerint a világtrend a rum alapú, gyümölcsökkel összefőzött italok fogyasztása. Az itthoni koktélkultúrában egy kicsit megállt az idő, nálunk alig van igény a külföldön évtizedek óta divatos forró kevert italokra.

Ennek egyik oka a forralt bor “uralma”. Egy rossz minőségű bor esetén is könnyen el lehet fedni az ízeket a cukrozással és az ízesítéssel, és az ital nem kerül sokba. Ezzel szemben a rum- és más párlatokból készült italoknál nem lehet ízesítéssel feljavítani a rossz alapanyagokat, és egy minőségi italokból készült forró ital ára akár 1500 forint is lehet.

A híres hot toddy

Hot toddy névvel illetik a meleg alkoholos italokat, amelyek készülhetnek teából, kakaóból vagy kávéból, rum, brandy, whisky vagy vodka hozzáadásával. Felforralják, és mézzel, cukorral vagy valamilyen sziruppal édesítik.

A tradicionális skót whisky toddy elkészítését Rozsnyói Krisztán, a Pernod Ricard Hungary Kft. brand managere osztotta meg velünk.

1dl forró vízbe 4 kockacukrot dobunk, és elkeverjük. 5 cl skót, de ne túl füstös whiskyt (Ballantine’s-t vagy Chivas Regalt) adunk hozzá, és citrommal ízesítjük. A cukor és a citrom aránya tetszőleges.

Az osztrák hüttékben egyre népszerűbb az Apfel Strudel (almás rétes) nevet viselő koktél, 
ami 5 cl Malibu és 1,5 dl almalé összeforralásával készül. Az italra fahéjport szórnak és 
és egész fahéjrúddal tálalják.

Forralt borok másképp

Valószínűleg mindenkinek megvan a saját receptje, az pedig csak ízlés kérdése, hogy fehér- vagy vörösbort használunk. Bár a fent említett módon lehet az ízesítéssel és az édesítéssel “trükközni”, nem érdemes rossz bort használni. Kovács Antal sommelier, a Pincearon.hu webshop tulajdonosának receptjeivel újraértelmezhetjük ezt az italt. 

A “Szent György-hegyi forralt bor” egy palack, természetesen Szent György-hegyi olaszrizlingből készül, Kovács Antal a Szászi pince 2008-as rizlingjét ajánlja. A borhoz 3 db szegfűszeget, egy rúd fahéjat adunk, majd elkezdjük melegíteni. Amikor az edény fala mentén megjelennek az első felfelé igyekvő buborékok, elzárjuk alatta a tüzet. A lényeg, hogy nem kell felforralni a bort. Néhány karika lime-ot dobunk bele, majd ízlés szerint édesíthetjük cukorral.


A “Forró Karácsony” nevű italhoz 1 palack 2008-as Nadapi Rajnai Rizling “Öcsi” szükséges a Szentesi pincétől. Négy tojás sárgáját, három evőkanál cukrot egy habüstben összedolgozunk, a vizet 0,5 dl Matusalem Clásico kubai rummal felfőzzük, majd állandó kevergetés mellett óvatosan hozzáöntjük az édes tojássárgájához. Azonnal kell tálalni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik