Szórakozás

Szállnak a darvak Kardoskút felett

24.hu
24.hu

2012. 01. 09. 10:33

Soha nem tapasztalt létszámban telelnek át a Darvak az Orosházához közeli kardoskúti Fehértó természetvédelmi területen.

A napokban elvégzett számlálás alapján 25 ezer költöző madár telel az enyhe tél és a szántóföldeken található viszonylag sok táplálék miatt a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság tájvédelmi területén – közölte Tirják László parkigazgató a Békés Megyei Hírlap hétfői számában.
Az MTI érdeklődésére a ritka természeti jelenséget részletezve elmondta, hogy a darvak északon költenek, és a skandináv országokból vándorolnak Dél-Európa felé. Az utóbbi években egyre több vándorló madárfaj választja a déli országrész háborítatlan területét telelésre.
A mostani számlálás azt bizonyítja, hogy kedvező időjárás esetén tömeges megjelenésükre is lehet számítani, ami ritka élményt nyújt a természet iránt érdeklődők és a szakma számára. A nemzeti park mérései szerint ilyen létszámban még soha nem teleltek darvak a kardoskúti Fehértó védett részén – húzta alá az igazgató. A tó területe közel hetven hektár, ahol a természetvédelmi munkának köszönhetően sikerült visszaállítani a természetes élőhelyeket, az eredeti növényi és vízi környezetet.
Tirják László elmondása alapján felejthetetlen élményt nyújt a madarak csoportos repülése: nyolcvan-száz fős csoportban húznak el a tó felett hajnalban, amikor elhagyják szálláshelyüket, illetve napnyugtakor, amikor visszatérnek a tóra. A madarak 15-20 kilométeres körzetben szállnak le táplálkozni.
A tó nyugalma, a táj zavartalan csendje a vadliliket is Kardoskútra vonzotta. E különleges, szintén északon költő vadlibafajból jelenleg ötezer madár tartózkodik a területen.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.