Szórakozás

Pingvin valóságshow a Szegedi Vadasparkból

24.hu
24.hu

2012. 01. 09. 11:50

Egy webkamerának köszönhetően immár bárki távolról is megfigyelheti a Szegedi Vadaspark a szárazföldön csetlő-botló, a vízben pedig villámgyorsan úszó pápaszemes pingvinjeinek életét.

A világhálón látható közvetítésen az érdeklődők nemcsak a pingvinek vízparti totyogását vagy fürdőzését figyelhetik meg, márciustól a pingvinek látványetetése is része lesz az intézmény egyre népszerűbb állatbemutató programjának, a Zoo Típusú Találkozásoknak.

A tucatnyi pápaszemes pingvin németországi állatkertekből érkezett Szegedre, ahol gyorsan megszokták új otthonukat, az uniós támogatással épült, tágas, üvegfalú medencével ellátott kifutót. A pingvinbemutató környékén még kisebb munkáltok hátra vannak, így a vendégek egyelőre csak a paravánok mögül vethetnek egy-egy pillantást a hat-hat hímből és tojóból álló csapatra.

A pápaszemes pingvin az egyik legkisebb pingvinfaj – testhossza 40-60 centiméter, tömege 2-4 kilogramm – amely nem sarkvidéki környezetben, hanem Dél-Afrika partvidékén él. Mindez lehetővé teszi, hogy a Szegedi Vadasparkban is tartható legyen, anélkül, hogy rendkívül költséges hűtést kelljen alkalmazni.

A faj magyar nevét a szem fölött megfigyelhető csupasz, rózsaszínű bőrfelületről kapta, amely a testhőmérséklet szabályozásában játszik fontos szerepet. A hőmérséklet emelkedésével több vér jut ide – a bőr színe is élénkebbé válik ilyenkor – ami könnyebben lehűlhet.

Az elmúlt száz évben a pápaszemes pingvinek állománya tizedére csökkent. Ennek oka, hogy az emberek tömegével gyűjtötték be ízletes tojásaikat, illetve a telepeken képződő guanó megszerzése érdekében zaklatták a madarakat.
A pingvincsapat Szegedre is a Nemzetközi Fajmegmentési Program (EEP) keretében került.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.