Szórakozás

Pánikbetegségben szenved a magyar zenészlegenda

Pánikbetegségéről beszélt Bródy János. A ma már élő legendaként számon tartott szövegíró-zenész úgy véli, problémája szenzitivitására vezethető vissza.

Nemrég Bródy Jánost látta vendégül Joshi Bharat a FEM3 Másképpen című műsorában. A legendás zenész a sorselemzőnek először vallott pánikbetegségéről. “Nyilván az érzékenység miatt van, túl érzékeny vagyok túlreagálom a dolgokat” – magyarázta.
A népszerű dalszerző arról is beszélt, hogy bizonyos ellentmondások és konfliktusok, amelyek végülis a szüleit is elválasztotta egymástól benne is tovább élnek. “Túlzás az, hogy tudatos skizofrénia?” – vetette fel a kérdést Bródy. “Néha úgy érzem többféle személyiség van bennem, és ezek élesen elválnak egymástól” – tette hozzá “Persze, mivel tudok róla, ez nem patologikus” – mosolygott.


A legenda tisztában van betegségével (Fotó: MTI / Mohai Balázs)

Ki és miért lesz pánikbeteg?

A pánikbetegség – amelynek kialakulása és okai máig nem tisztázottak – a népesség 2-3 százalékát érinti. A szív-érrendszeri, gyomor-bélrendszeri illetve neurológiai tüneteket mutató betegek jelentős hányada pánikbeteg. A betegség egyértelműen meghatározható oka ismeretlen, ám számos elmélet született a kialakulására vonatkozóan. A felismert pszichés zavar esetében sokszor elégséges a pszichoterápia, de van, hogy az orvos gyógyszeres segítséget javasol.

Pánikbeteg hírességek

Magyarországon is több híresség vallott már súlyos szorongással és halálfélelemmel kísért rohamokkal járó megbetegedéséről.

Csala Zsuzsa például egykor olyan súlyos állapotban volt, hogy két hétre pszichiátriára került. A színésznő végül legyűrte a betegséget, de azt mondja, rettenetes volt számára az az időszak.

A Barátok közt egykori szereplőjét Farkasházi Rékát első rosszullétekor mentővel szállították intenzív osztályra, de szerencsére nem találtak nála szervi elváltozást.  A színésznő akkoriban elmondta, egy hónapnak kellett eltelnie ahhoz, hogy egyedül is lejusson a sarki közértbe. A színésznő arról is beszélt, hogy az önbizalomhiány és a kisebbrendűségi érzés volt az oka, hogy lebetegedett.

A tehetséges énekes testvérpár tagjai Tóth Vera és Tóth Gabi is élt már át pánikrohamokat.


Fotó: TV2

Zalatnay Sarolta még egészen fiatalon járta meg a poklot.  Az énekesnő elmesélte, hogy az első tünetek 18 évesen jöttek elő nála, leverte a víz, keze-lába remegett és borzasztó rosszul volt.   “EKG-gépet hoztak a lakásomra, mert azt hitték szívinfarktusom van” – emlékezett vissza Cini, aki ma már teljesen jól van.

Bár a pánikbetegség a statisztikák szerint gyakrabban érinti a nőket, mint a férfiakat, Nacsa Olivér is bevallotta, pánikbeteg, és időnként kényszeres zavarokkal is küzd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik