Szórakozás

Óránként akár száz hullócsillagot láthatunk még ma éjjel!

Németh D. László

2012. 01. 04. 21:40

Tiszta az ég, irány a szabadba! Hétfőn megérkeztek a Quadrantidák. Ma még van esély a hullócsillag esőre.

A meteorraj akár óránként száz hullócsillaggal is festheti az eget. A tetőzés tegnap éjjel volt, ám a mai éjszaka is káprázatos kárprázatos látványt ígér.

Tavaly a Hold ragyogása elhomályosította az évente visszatérő meteorraj, ám idén az előrejelzések szerint az ország nagy részén tiszta égboltnál figyelhetjük a csillagesőt. A Quadrantidák egy rég szétesett üstökös maradványai, először 1825-ben észlelték őket.

hullo02 (hullócsillag)

 

A Quadrantida meteorraj szülőégiteste a 2003 EH1 jelű kisbolygó (esetleg inaktívvá vált üstökösmag), vagy a C/1490 Y1 jelű üstökös lehet. A meteorrajt alkotó szemcsék teljes tömegét 1013 kg-ra becsülik, és viszonylag fiatal képződmény lehet, amelynek anyaga a közelmúltban alakult ki. (forrás: mommo.hu)
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Le·nyfalu, 2009. november 14.
Egy civil gÈpkocsiba rejtett traffipax Le·nyfalun. Az idÈn ·prilis Ès j˙nius kˆzˆtt nagymÈrtÈkben nıtt a hal·los kˆz˙ti balesetek sz·ma, Pest megyÈben, ezÈrt szolg·latba ·llÌtottak egy "l·thatatlan traffipaxot", egy "rendıri jelleg nÈlk¸li civil szemÈlygÈpkocsit", amely mozg·s kˆzben is kÈpes rˆgzÌteni a szab·lysÈrtÈseket. V·con Ès Le·nyfalun pedig, sebessÈgmÈrı rendırt ·br·zolÛ b·bukat is "szolg·latba" helyeztek a megelızÈs vÈgett.
MTI FotÛ: Kov·cs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.