Szórakozás

Óvjuk kedvencünket szilveszter éjjelén

Az állatvédők közleményben hívják fel az állattartók figyelmét, hogy szilveszter közeledtével fokozottan óvják kedvenceiket a petárdázások kellemetlen következményeitől.

Az állatvédők minden évben kiemelten felhívják a figyelmet, hogy a szilveszteri hanghatások milyen súlyos következménnyel járhatnak, mégis sok százra tehető azoknak az elkallódó állatok száma, amelyek a hatalmas hanghatások miatt szaladnak világgá. Ezekben a napokban ugrásszerűen megnő az elkóborolt kutyák száma, akik jobb esetben egy menhelyen kötnek ki, rosszabb esetben a helyi gyepmesteri telepen.

Mi zajlik le ilyenkor a kutyában?

A háziállataink – kiváltképp a kutya – már többé kevésbé alkalmazkodott a civilizációs zajokhoz és nem éri őket váratlanul egy hangosabb autó vagy egyéb városi zaj. Viszont a petárdák, tűzijátékok ismeretlen, ritkán hallott zaja megrémíti a kutyákat, a hangahatást eleve sokkal erősebben érzékelik, ehhez jönnek még a furcsa szagok (Ld. petárda után, alkohol szag, stb.), és a gazdi esetleges izgatott viselkedése. Ez félelmet, sokszor agressziót válthat ki még a legnyugodtabb kutyából is.

Mit tegyünk, hogy megelőzzük a bajt?

Szilveszterkor és az azt megelőző napokban már csak és kizárólag pórázon sétáltassuk az ebet. Lássuk el adatokkal ellátott bilétával. Még ha a kutya egyébként nem is szokott bent lenni a házban, erre az 1-2 napra keressünk neki egy csöndes zugot, ahol meghúzhatja magát, kevésbé hallja hangokat. Próbáljuk nem egyedül hagyni a petárdázás ideje alatt, közben folyamatosan simogassuk, nyugtassuk. Előre beszerezhetünk növényi nyugtatót, ami kifejezetten kutyáknak készült.

Ha megtörtént a baj.

Ha az óvintézkedések ellenére is elszökött a kutyánk, kezdjük el keresni mihamarabb. Érdemes először a közeli menhelyeken, gyepmesteri telepeken érdeklődni – sokuk itt köt ki másnap reggel. Egyre elterjedtebb már a közösségi oldalakon való megosztás is. Az állatok ilyenkor nagyon megrémülnek – nem egyszer hallunk olyan történetet, hogy 10-20 km-rel távolabbról kerül elő a kutya.

Kérünk minden felelős állattartót, hogy gondoskodjon ezekről, hogy a Szilveszter mind a négylábúaknak, mind a kétlábúaknak elviselhetően teljen!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik