Szórakozás

“Strapabíró” filctoll

Lenyelte egy idős nő, és huszonöt év után, mikor megtalálták, még mindig működött.

Az idén 76 esztendős brit asszony még 1986 elején, egy otthoni “rutin mandulaellenőrzés” alkalmával nyelte le véletlenül az íróeszközt. Azonnal kórházba sietett, de mivel a vizsgálatok és a röntgen sem mutatott ki semmit, hazament, és nemsokára el is felejtette az esetet.

Több mint negyed évszázaddal később gyomorfájdalmak, súlyveszteség és hasmenés miatt keresett fel egy specialistát a Royal Devon and Exeter Kórház Alapítványnál. Az első vizsgálatokból kiderült, hogy a vastagbél egyes részeinek gyulladása okozta az alhasi fájdalmat.

A teljestest-CT pedig egy, “a gyomorban lévő hosszúkás idegen testet” mutatott ki, amely kísértetiesen hasonlított egy filctollra. A műanyag íróeszközt később sikeresen eltávolították az orvosok, és döbbenten vették tudomásul, hogy a toll nem csupán sértetlen volt, de még működött is, illetve semmilyen belső sérülést nem okozott a páciensnek – olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában (www.telegraph.co.uk).

A szakemberek később rájöttek, hogy az asszony tüneteit az időseknél gyakran előforduló súlyos diverticulum okozta, amely a vastagbél falán keletkező kitüremkedésekkel jár együtt. Az intézmény gyomor- és bélbetegségekkel foglalkozó részlegének szakemberei a British Medical Journal című folyóirat esettanulmányai között ismertették az asszony “történetét”.

Mint kihangsúlyozták: “Ez az eset nagyszerűen rávilágít arra, hogy az egyszerű alhasi röntgen talán nem mindig képes kimutatni a gyomorba került műanyag tárgyakat, és ezért néha érdemes lenne akkor is elhinni a páciens beszámolóját, ha az teljesen valószínűtlennek tűnik”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik