Szórakozás

Az altamirai barlangfestmények

P. Horváth Ágnes

2011. 12. 19. 09:54

Nincs új a nap alatt? Gondolatok a művészetről, mindenkinek.

E sorozattal az a tervünk, hogy bemutatjuk az elmúlt több ezer év művészetét,- a régmúlttól a közelmúlton keresztül – napjaink művészetéig (a teljesség igénye nélkül).

Az első fellelhető, értékelhető művészeti alkotástól indulunk és így haladunk az időben előre. A „Nincsen új a nap alatt?”  alcím, csak annyit jelent, hogy a szerző,- Enyedi Béla – igyekszik bemutatni más korok hasonló vagy nagyon hasonló alkotásait, hiszen a művészet -éppen úgy, mint sok más, – mindig visszatér a régi forrásokhoz.

Az altamirai barlangfestmény 410 (altamirai barlangfestmény)

Ismeretlen művész alkotása

Ezt a késő paleolitikumi barlangrajzot is sötét helyen, valószínűleg a tűz fényénél készítette az alkotója, a rajz saját megtekintésre készülhetett. A „művész” – a természetben rendelkezésre álló színező anyagokkal – kihasználta a fal egyenetlenségeit, ezzel is segítve a festmény plasztikus hatását. A különböző sötétségű foltok is mind a plaszticitást segítették elő. Bár a formák pontatlanok, mégis az ábrázolásokon átsejlik az, ami a lényeg, a dinamika, az őserő, az élet… Mint általában a barlangrajzok, az állatábrázolás itt is egyes állatok természetfeletti erejébe vetett hittel kapcsolható össze.

Franz Marc: A kék ló (a kék ló)

Franz Marc: A kék ló (XX. szd.)

7-8 ezer évvel később ugyancsak egy állat a huszadik századi művész hasonló kivitelezésű alkotása.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2016. március 2.
Palich Etelka, a Miniszterelnökség területi közigazgatás irányításáért felelős helyettes államtitkára beszédet mond a fogyatékossággal élő felsőoktatási hallgatók közigazgatási ösztöndíjprogramja őszi szemeszterének záró-, illetve tavaszi szemeszterének nyitórendezvényén és oklevélátadóján a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal Csekonics-termében 2016. március 2-án.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.