Szórakozás

Radioaktív nyugdíjkiegészítés

Nyugdíjas bűnbanda üzletelt volna radioaktív anyagokkal

A Jaroslav Spišak rendőrfőkapitány által csak „nyugdíjasklubként” emlegetett csoport ellen emelt vádat az ügyészség radioaktív anyagokkal való üzletelés miatt. A bűnszövetkezet feje 71 éves. Peter Šufliarsky, a főügyészség kiemelt ügyekkel foglalkozó osztályának vezetője nem pontosította, hogy valójában milyen anyagról is van szó. A sajtótájékoztatón azonban elhangzott: a sugárzó anyagot a nyugdíjasok a volt Szovjetunió területéről hozták volna be, értéke elérte az 500 ezer eurót.

Az üzlet Csehországban zajlott volna, ám végül a csoport úgy döntött, Szlovákiában ütik nyélbe. A szlovák rendőrök cseh kollégáiktól kapták a fülest, február óta figyelték a nyugdíjasokat. „Az akció eredménye, hogy végül sem Csehországba, sem Szlovákiába nem érkezett meg az anyag” – mondta Spišiak.

A csoportot hat szlovák és egy cseh állampolgárságú személy alkotja. Jelenleg vizsgálati fogságban vannak, 3-tól 10 évig terjedő börtönbüntetésre is számíthatnak. Ha Csehországban folyna ellenük az eljárás, akár 16 évet is a rácsok mögött tölthetnének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik