Szórakozás

Muri Enikőben látják az X-Faktort

Muri Enikőért szurkol Nyíregyháza. Rajongói szerint nem fér kétség hozzá, hogy a 21 éves, szabolcsi lány lesz a befutó az X-Faktorban. Barátok, ismerősök, rajongók, és az édesanyja szemével próbáltunk portrét vázolni Nagy Feró tanítványáról.

Ahogy az élete – egy csecsemőkori, súlyos betegség miatt -, úgy Enikő énekesi karrierje sem indult zökkenőmentesen. Bár anyukája szerint Enikőnek már kicsi korában nagyon szép hangja volt, úgy érezte, anyai szíve elfogult, ezért szerette volna, ha véleményét egy szakember is megerősíti. Mielőtt beíratták volna általánosba, elvitte hát a nyíregyházi zeneiskolába, meghallgatásra. A hatéves kislánynak zongorakísérettel kellett elénekelnie egy népdalt. A dal végén a tanárnő így szólt: „Hát, anyuka, ez nem nagyon…” A kicsi Enikőt így nem zenei általánosba íratták, hanem normál iskolába. Énekelni azonban továbbra is nagyon szeretett, főképp családi összejöveteleken.

A lányom 14 éves volt, amikor egy kolléganőm azt ajánlotta, vigyem el Bánhidiné Maróti Magdihoz – meséli az édesanyja. Magdi néni – akit rajongva imádnak a tanítványai – pedig azonnal felfedezte a gyerekben a tehetséget. Édesanyja pedig a mai napig emlékszik Eni első fellépésére: egy sort énekelt a Nyomorultakban. Aztán persze jöttek a komolyabb szerepek, fellépések is a Hang-Szín tanodával, és versenyek. Sikerek, kudarcok vegyesen.

Az érettségi tabló

„Ez a víz büdös”

Édesanyja attól tartott, lánya egy kudarc miatt az éneklést is feladja, mint az úszást. Utóbbi épp egy versenyen történt. A start után mindenki rendesen, hosszában kezdett úszni a medencében – kivéve a 8 éves Muri Enikőt, aki, miután a mezőny elhaladt mellette, elindult keresztbe, majd kimászott a medencéből, és így szólt: „anya, ez a víz büdös”.

Pár ével később, mint minden énekversenyen, a Muri házaspár Kisvárdán is ott szorongott a zsúfolt nézőtéren, pótszéken. Az édesanya egyre csak azt ismételgette magában: mindegy mit, csak kapjon már valamit a gyerek, legalább egy csokit… És Enikő megnyerte a kisvárdai Kifutót. A produkciót látta Dolhai Attila, aki rögtön meghívta Kaposvárra, lemezbemutatóra.

Jó csapat volt

Postán, üzletben, iskolai szünetben – most mindenütt az X-Faktor a téma. Persze, a volt iskolában is. Enikő Nyíregyházán, a Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Középiskolában érettségizett két éve. Osztálytablójuk az első emeleti falon függ, nem messze az igazgatói irodától. A diákok körében roppant népszerű, sokak példaképe a volt iskolatárs. A diákönkormányzat is buzdítja a sipkaysokat, akik lelkesen küldik a műsorba az sms-szavazatokat, figyelik az adást, minden hétfőn megvitatják az előző fordulóban történteket.

Jávorszki György igazgató-helyettes meséli: két évig tanította Enikőt földrajzra. Emlékszik az egész osztályra, mert nagyon jó csapat volt, jó képességű gyerekekkel. Épp az ő évfolyamukkal indult az ötéves képzés, melynek első évében emelt szintű angolt tanultak a gyerekek, utána kereskedelmet, marketinget. Nagyon sok jelentkező közül választották ki a legjobbakat – nem véletlen, hogy az osztály tanulmányi átlaga 4,3 volt.

Földrajztanára szerint Enikő kedves, közvetlen, őszinte kislány volt az iskolában, akiről már az első tanévben kiderült, hogy nagyon szépen énekel. Nem volt olyan iskolai rendezvény – évnyitó, évzáró, alapítványi bál – amelyen ne lépett volna fel. Sosem kellett kérni, mindig ő ajánlkozott. Volt tanára szerint most az X-Faktorban kamatoztathatja remekül az angoltudását, amikor dalszövegeket tanul.

Egy tanév – egy beírás

Enikő nagyon jó kislány volt – egyedüli gyerekként nem is volt kivel rosszalkodnia – jellemzi édesanyja. Az oviban, általánosban és középiskolában viszont már mindenki tudta, ki az a Muri Enikő. Minden tanév beírással – főképp azért, mert beszélgetett – kezdődött. A szülői értekezletek végén az osztályfőnök általában arra kérte: „Anyuka, kicsit várjon még, ne siessen annyira.”

Előfordult, hogy egy-egy rossz jegyet szeretett volna eltitkolni édesanyja elől a lánya, de aztán a végén mindig kiderült, ha valami nem úgy sikerült. Enikő őszinte, nyílt szívű lány. A két szülő közül az édesanya volt a szigorúbb. Ez nem csoda, hiszen a 17 éve Budapesten dolgozó édesapa, András, mikor hétvégenként hazajött, nem fegyelmezni akarta egyetlen csemetéjét, hanem örült, hogy együtt lehet a családjával.

A szalonban is nagy a rajongótábor

Sokat komolyodott

Enikő a téma természetesen a szalonban is, ahol édesanyja műkörmösként dolgozik. A vendégek többsége szerint ő lesz a befutó, bár megijedtek, mikor az előző fordulón kiderült, fáj a torka.

Nagyon izgultam, féltem, hogy nem tud úgy teljesíteni. Kétszer annyi sms-t küldtem neki – mondta Gráf Lajosné, Magdi. Egy másik vendég azt meséli: édesapja, aki szenvedélyes horgász, ha szombat este lemegy a tópartra pecázni, a lelkükre köti, értesítsék az Enikő eredményéről.

A milotai Rozsályi Anett egy kis csomagot küld biztatásul a következő fordulóra Enikőnek az édesanyjával az élő show-ba. Piros ajándéktáskában piros virágot, mert az a kedvenc színe. Meg egy kabalamacit, a pulcsiján Enikő felirattal.

Testvére nincs, viszont nagyon sok barátja van Enikőnek, akikkel az után sem szakadt meg a kapcsolata, hogy Pestre költözött. Kiss Daniella szerint Enikő nagyon odafigyel arra, hogy régi barátaitól ne szakadjon el. Ő egyébként azt szereti benne a legjobban, hogy mindig vidám és mosolygós. Ha valahová ketten együtt bemennek, garantált, hogy feltűnést keltnek a jó kedvükkel, nevetésükkel.

Ezzel együtt ismerősei közül sokan mondják: a verseny alatt Enikő sokat komolyodott. Ez a legszembetűnőbb változás. Őt tartják a legszínesebb egyéniségnek is, aki minden fordulóban képes más karaktert alakítani. Tamás Pali szerint most érett meg igazán. Hozzáteszi: az is szimpatikus, hogy míg más ilyen helyzetben „elszállna” magától, ő maradt a földön.

A száját figyeli

Ahogy közeledik a verseny vége, Muri Enikő édesanyja egyre izgatottabb. Azt szeretném, ha december 18-án még a színpadon állna, aztán hazajönne, kipihenni magát – mondja. A férjem azt mondja, nyugodt, de én látom, eredményhirdetés előtt csak úgy jár a lába. Én mindig az Ördög Nóri száját figyelem, várom, mikor mondja, hogy: „Muri Enikő”.

Mint kiderült, nemcsak a lánya, ő is kap sms-eket az ismerősöktől. Például ilyeneket: „Ne pityogjál hátul, a sorban, mert mutatnak a tévében!” Ne sírjál, mert mindenki látja!”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik