Szórakozás

Fogyókúra a túlélésért

Az emlőrák korai stádiumában lévő nők közül az elhízottaknak rosszabbak a túlélési esélyei, mint normál testsúlyú társaiknak - idézte amerikai kutatók megállapítását a HealthDay című ismeretterjesztő portál.

Vizsgálatukba a szakemberek 4368 nőt vontak be, akiknél a melldaganat korai stádiumát állapították meg, majd 25 éven át nyomon követték egészségi állapotukat. Az elemzés azt mutatta, hogy a normál testtömegű és a túlsúlyos nők túlélési esélye közel azonos volt, ám az elhízott nőknél nagyobb volt a rák kiújulásának kockázata, és kisebb volt náluk a túlélés valószínűsége is.

Sao Jiralerspong kutatásvezető, a Baylor orvostudományi egyetem munkatársa úgy véli, hogy a nagy súlytöbblettel kapcsolatban lévő biológiai okok – mint a vér magasabb inzulin- és ösztrogénszintje, gyulladás és a zsírsejtek által elválasztott növekedési faktorok – magyarázhatják az eredményt.

A tanulmányból az is kiderült, hogy azoknak az elhízott nőknek, akik endokrinterápiát – elsősorban tamoxifent – kaptak, sokkal jobbak voltak a túlélési esélyei, mint a normál testsúlyú nőknek. “Meglepő volt az a megállapítás, hogy a tamoxifenkezelést követően kedvezőbb volt a túlsúlyos pácienseknél a rák kimenetele. Még vizsgáljuk ennek lehetséges okait” – tette hozzá Jiralerspong.

Eredményeiket a San Antonióban megrendezett Mellrák Szimpóziumon szerdán ismertették a kutatók.

(www.healthday.com).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik