Szórakozás

Szivacsos agyvelő, Grespikkel spékelve

Rendhagyó fotókiállításon jártunk. Durva képek, érdekes vendégek.

Vajon melyik lehet az a rendezvény, ahol sok partiarc mellett egyformán tiszteletét teszi Bojár Iván András, a Tarlós István által nemrég leépített városarculati tanácsadó és művészettörténész, Réz András, az ismert kritkus, és a radikális jobboldaliságáról híres Grespik László, aki jelenleg ügyvédként praktizál? Nos, a válasz: Marjai Judit fotóművész rendhagyó kiállítása.

A művésznő – aki saját bevallása szerint – életében nem adott még el egyetlen képet, kifejezetten társadalomjobbító célzattal, az emberiséget felrázandó készítette el most kiállított fotósorozatát. Témája: az a sok szemét, melyet az élelmiszeripar etet meg velünk nap mint nap. A fotókon, azok mondanivalóját alátámasztandó, hírességek is feltűnnek. Kedvencünk a Karafiáth Orsolya közreműködésével készített Szivacsos agyvelő című alkotás volt, melyen a költőnő egy mosogatószivacsokkal kitömött szarvasmarha-koponyával pózol.

Bojár Iván András megnyitóbeszédében Judit képeinek fényvilágát Caravaggiójéhoz hasonlította. Fotósunk, aki iparági szemlélettel tanulmányozta a képeket, viszont úgy látta, technikailag semmi extra sincs rajtuk, és azok inkább kissé didaktikusak, szájbarágósak.


Mindennapi kenyerünk I.
Fotó: Neményi Márton

Tény viszont, hogy Marjai Juditot sokan szeretik. Kedvelik utánozhatatlan bájáért, nőiességéért, mi több, az eszéért. Ahogy ezt a méltatók között feltűnő Grespik László megjegyezte: Judit nem egy tucatmariska, hanem okos, szép, és tehetséges is, így méltán megérdemli a közfigyelmet. Az expolitikus jogászként került kapcsolatba Marjai Judittal, ám viszonyuk később más jellegűvé vált – ő is Judit egyik modellje lett. A Grespik Lászlót ábrázoló képet egyelőre csak a fotóművész telefonjában tekinthettük meg, mivel a sorozat, melynek egyik darabját képezi, később kerül majd a nyilvánosság elé. Az elénk táruló látvány azonban így is lenyűgöző volt. Grespik úr egy karddal pózol, melynek pengéjén egyik szeme tükröződik. No comment.

Nézzék meg a partiról készült képeinket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik