Szórakozás

Emberi hamvakból készített képeket

Roman Tyc cseh festőművész képeivel arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy az emberi hamvak gyakran nem a temetőkben, hanem a szeméttelepeken kötnek ki.

A 37 éves Tyc a Ztohoven képzőművészeti csoport tagja, amely provokatív alkotásaival égető társadalmi problémákra hívja fel a közvélemény figyelmét.

Az emberi hamvakból készített Grave Robber (Sírrabló) című kiállításnak egy prágai galéria ad otthont. A galéria képviselője szerint a műalkotások nem eladók, és a tárlat bezárása után egy megfelelő, méltó helyen szétszórják őket.

“Galériánk azért fogadta be Roman Tycet, mert meggyőződésünk, hogy ez a kiállítása nagyon időszerű és az emberi élettel összefüggő dolgokra hívja fel a figyelmet. Konkrétan arra, hogy nagyon furcsa a viszonyunk a halállal” – nyilatkozta Olga Dvoráková, a galéria igazgatója.

A művész újságíróknak elmondta: amikor hatéves korában meghalt az édesanyja, akit abban a pillanatban egy pléhurnában lévő kétkilós valaminek látott, meg volt győződve arról, hogy “biztos létezik egy út, amelyen át édesanyját ki lehet szabadítani a pléhdobozból”.

Tyc közlése szerint a képei megfestéséhez szükséges emberi hamvakat a krematóriumokban kidobott hamumaradványokból szedte össze. Munkája közben is látta, mennyire kegyelet nélkül viszonyul sok-sok ember az elhunytak maradványaihoz.

“Nagyon szeretném, ha a tárlatom társadalmi vitát váltana ki. A probléma valós és egészségtelen” – jelentette ki a művész.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik