Szórakozás

77 évesen hajózta körbe a Földet

A japán férfi sérvet kapott, de legalább rekorder lett, pedig még egy autó is elütötte.

Ő a legidősebb, aki ezt valaha megtette – mármint a körbehajózást. Szaito Minoru ráadásul nyugatról keletre tartva kerülte meg a bolygót, ami az úgynevezett rossz irány, nehezebb teljesíteni. Egy földrengés, két szökőár, rengeteg jéghegygigász, toronymagas hullámok, öt tájfun – ezek kerültek útjába és hajónaplójába, meg pesze sok más. Odüsszeiája 1080 napig tartott, most hétvégén ért haza, Jokohamában kötött ki, ott ahonnan indult. A férfi jobban festett, mint hajója…

Minuro eredetileg azt hitte, hogy 287 nap alatt körbehajózza a Földet 18 méter hosszú vitorlásával. Útja végül csaknem négyszer annyi ideig tartott, a “hosszabbítás” okai: rengeteg hajójavítás, természeti csapások, zord időjárás, sérvműtét. Pedig a Horn-fokig simán ment minden, ott azonban 10 méter magas hullámok tépázták hajóját három álló napig, ő pedig kénytelen volt segítséget kérni a chilei parti őrségtől, a téli hónapokra pedig meghúzódni a világ legdélebbi városkájában, Punta Renasban. Szintén Chilében jött ki a sérve, meg kellett műteni, ami újabb időveszteséggel járt.

A következő kórházi állomáshely Hawaiin volt. A férfit elütötte egy autó – persze nem a tengeren -, és meg kellett műteni a térdét.

Japán legújabb rekordere két dolgot visz magával minden tengeri útjára: egy csörgőkígyó farkát – amely szerinte szerencsét hoz neki -, és régen elhunyt menyasszonya fényképét. Minoru sohasem nősült meg, szerelme a tengerbe veszett egy vitorlás balesetben – adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik