Szórakozás

Megfékezték a Megasztár diadalmenetét Kínában

Hiába vonzott négyszázmillió nézőt, átlépte a megengedett időkeretet, így leveszik a kínai tehetségkutatót a műsorról.

Több százmillió tévénéző bánatára szünetel jövőre a Super Girl című műsor, a magyar Megasztár legnépszerűbb kínai megfelelője. A 2004 óta a Hunan műholdas adón sugárzott show idei szezonja múlt hét pénteken ért véget, ám az állami rádió, film és televízió főhivatal döntése alapján a csatorna 2012-ben sem a Super Girllel, sem pedig más, tömegeket vonzó tehetségkutató műsorral nem jelentkezhet. Mindezt azért, mert  több alkalommal túllépték a 2007-ben meghatározott maximum időkeretet, és gyakran három órán át tartó fordulókkal jelentkezett.

A fiatal nézőkre gyakorolt káros hatásokra hivatkozva a hatóság négy évvel ezelőtt úgy határozott, hogy a tehetségkutató műsorok csak főműsoridőn kívül – vagyis este fél nyolc és fél tizenegy közt nem – és legfeljebb napi két órás időkeretben sugározhatóak. A csatorna ugyan értesült a szabályozásról, ám nem szentelt annak elegendő figyelmet, a hatóság ugyanis később semmilyen dokumentumban nem hivatkozott arra – nyilatkozta a China Daily újságnak a televízió magát megnevezni nem kívánó egyik munkatársa.

A csatorna tudomásul vette a döntést, a jövőben erkölcsi javító szándékú, valamint közbiztonsággal, házimunkával kapcsolatos programokat ad majd a tehetségkutató helyett – mondta hétvégén Li Hao, az adó szóvívője.

Egyes források szerint ugyanakkor a szabályozás megszegése csak indokként szolgált a rendkívül népszerű és a leginkább innovatívnak tartott adó diadalmenetének megfékezésére. A csatorna az elmúlt években főképp amerikai stílusú műsorok adaptálásával fiatal tévénézők tömegeit vonzotta a képernyők elé, komoly konkurenciát teremtve ezzel az állami televíziónak. Emellett az idén 201 milliárd jüanra (6540 milliárd forint) becsült hirdetési bevételek jelentős hányadát is zsebre teszi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik