Szórakozás

Nem kap több cigarettát a dohányzó orangután

Leszoktatják a dohányzása miatt világhírűvé vált malajziai orángutánt, mert a cigizés "nem normális szokás egy orangutánnál".

Hatósági ellenőrzést tartottak abban az állatkertben, amelynek Shirley, a cigarettázó orangutánlány is a “vendége”, és úgy találták, hogy vele együtt több állat túl mostoha körülmények között él, ezért áthelyezték őket egy másik állatkertbe. Shirleyt leszoktatják a dohányzásról, mert az – úgymond – “nem normális szokás egy orangután esetében”.

Shirleyn nem mutatkoznak a nikotinelvonás tünetei, se nem mélabús, se nem ideges. Étvágya változatlan, betegségtüneteket nem mutat, ugyanakkor alaposan kivizsgálják, mielőtt a karanténból – ahol most van – kiengedIk új élőhelyére. Vérképének laboratóriumi eredményei még nincsenek meg.

Hogy mikor kezdett dohányozni az orangutánlány, nem tudni. Becslések szerint Shirley 20 éves, várható élettartama (fogságban) 60 esztendő.

Más országokban is akadnak dohányzó főemlősök, például a Dél-afrikai Köztársaság és Oroszország állatkertjeiben. Az embert utánozva kapnak rá a szokásra, sok látogató pedig jól szórakozik a látványon, és fittyet hányva a figyelmeztető feliratokra, bedobál a majmoknak égő cigarettát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik