Szórakozás

Mussolini intim viszonya az utolsó olasz királynéval

Érzelmi viszonyban állt egymással Benito Mussolini és az az utolsó olasz királyné, Belgiumi Maria José - derül ki a fasiszta vezér fiának nyilvánosságra hozott emlékezéseiből.

“Gyakran hallottam erről a családunkban beszélni; még anyám se titkolta, hogy rövid ideig tartó, de intim kapcsolat létezett apám és Maria José között. A viszonyt végül apám szakította meg” – ezt írta 1971-ben Benito Mussolini fia, a zenész Romano a Corriere della Sera napilap volt főszerkesztő-helyettesének. A levelet az újságíró fia most találta meg, és az Oggi hetilap közölte.

A visszaemlékezés megerősíti azt, amit Itáliában eddig pletykának tartottak: a Duce és a belga hercegnőként született királyné szerelmét, amelyről Mussolini felesége, Rachele is tudott. Romano öt évvel ezelőtt elhunyt, a történészek nem nyilatkoznak, egyedül Maria José lánya, Maria Gabriella hangsúlyozta az olasz sajtónak, hogy elképzelhetetlennek tartja a művelt királynő és az általa faragatlannak tartott Mussolini bármilyen viszonyát. Annál is inkább, mivel anyám köztudottan antifasiszta volt – szögezte le a leszármazott.

Marie-José Charlotte Sophie Amélie Henriette Gabrielle de Saxe-Cobourg-Gotha, I. Albert belga király lánya 1930-ban, 24 évesen ment férjhez II. Umbertó olasz trónörököshöz. Királyné azonban csak egy hónapig volt, 1946 májusa és júniusa között. Amikor az olaszok népszavazással a monarchia helyett a köztársaságot választották, férjével együtt száműzetésbe vonult. 2001-ben Svájcban hunyt el. A Mussolinivel való viszonyáról az olasz sajtó Indro Montanelli újságíró, Maria Jose egykori barátja szavait idézte: “akkor se hinném el, ha tényleg igaz lenne”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik