Szórakozás

Hazaindult a szökevény császárpingvin

Hosszúra nyúlt új-zélandi tartózkodást követően útnak indították hétfőn hazafelé, a Déli-sarkra a kolóniájától mintegy 3200 kilométerre tévedt császárpingvint.

A Happy Feet, azaz a Táncoló talpak névre keresztelt állat a Tangaroa nevű kutatóhajó fedélzetén teszi meg az utat. A madár két és fél hónapja ért partot Új-Zéland festői strandján, Peka Peka Beachen, a szigetországban előtte több mint negyven évig nem bukkant fel egy fajtársa sem.

A császárpingvint különleges kabinban szállítják, tervek szerint a Campbell-szigeteknél engedik szabadon. Onnan azonban még kétezer kilométert kell megtennie, mire hazaér. A hajó fedélzetén tartózkodó állatorvos szerint az állatnak jók az esélyei az életben maradásra.

Happy Feet világszerte nagy feltűnést keltett megjelenésével, sorsa is megmozgatta a világsajtót. A madár hó helyett homokot nyelt – így akarta hűteni magát -, életét végül egy ismert új-zélandi orvos mentette meg a wellingtoni állatkertben. A felgyógyulás sikeres volt, az állat 27,5 kilogrammosra hízott.

Szakemberek reménye szerint Happy Feet útközben “ismerősökkel” találkozhat, de biztos, ami biztos, GPS-nyomkövetőt is ráerősítettek.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik