Szórakozás

Richard Gere elárverezi gitárgyűjteményét

A színész átfogó gitárkollekciót gyűjtött össze az elmúlt két évtizedben. A gyűjteményt októberben adja el jótékony céllal a Christie's árverési ház aukcióján.

Az amerikai sztár kollekciójában C.F. Martin-, Gibson- és Fender-hangszerek is megtalálhatóak, de olyan hírességek gitárai is a gyűjtemény részét képezik, mint Albert King blues-gitáros, Peter Tosh jamaikai reggae-zenész vagy James D’Aquisto neves amerikai gitárkészítő.

Kerry Keane, a Christie’s hangszer-részlegének vezetője szerint a kollekció szinte enciklopédikus leképezése az amerikai gitárkészítésnek. “Ez egy izgalmas lehetőség a gyűjtők és rajongók számára, hogy kihasználják Richard Gere eddig el nem ismert gyűjteményépítő tehetségét” – tette hozzá.

Az október 11-i New York-i aukció árverési listáján 110 tétel szerepel összesen mintegy 1 millió dollár (187 millió forint) értékben. Albert King egykori, 1958-as Gibson Flying V elektromos gitárjáért 90 ezer dollárt (16,9 millió forintot) várnak. Az aukciós ház becslése szerint 50-70 ezer dollár (9-13 millió forint) közötti összegért kelhet el a gyűjtemény egy másik kiemelkedő darabja, egy 1931-es C.F. Martin D-28-as, az egyik legkeresettebb Martin-design.

A trombitán, gitáron és zongorán is játszó amerikai színész nem tudatosan építette gyűjteményét. Mint közleményében rámutatott, egyszerűen azokat a gitárokat vette meg, amelyek megtetszettek neki, amelyek jól szóltak. Utalt arra, hogy vannak köztük nagyon különleges darabok, és bár nem kis fájdalmat okoz elengedni őket, mindegyiket szerette, használta és értékelte, ahogy azt a következő tulajdonos is fogja.

A színész tájékoztatása szerint az árverés bevételét humanitárius ügyek támogatására fordítja majd világszerte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik