Szórakozás

Kikeltek a fekete kajmánbébik Nyíregyházán

A Nyíregyházi Állatpark fekete kajmánpárja idén rakott először tojásokat, egyelőre a hatból kettő kelt ki a speciális keltetőben.

A napokban született kajmánbébik 93 nap alatt fejlődtek ki a tojásokban, amelyeket 29 Celsius fokon, 90 százalékos páratartalom mellett keltettek a gondozók. Mivel a krokodilféléknél a keltetés alatti hőmérséklet határozza meg az utódok nemét, ezért a szakemberek feltételezik, hogy mindkét ivadék fiú lesz.

A fekete kajmánok az aligátorfélék családjának legtermetesebb tagjai, akár a 4,5 méter hosszúságot is meghaladhatják; méretük miatt az emberre is veszélyesek lehetnek.

Az ősvilági hüllőfaj Dél-Amerikában honos, természetes élőhelyei a tavak, folyók, mocsarak és elárasztott területek.

Az állat éjjel vadászik a halakból, kétéltűekből, hüllőkből, emlősökből és madarakból álló táplálékára. Az elmúlt években azonban több ismert eset került napvilágra, amelyekben a kajmánok embereket ejtettek zsákmányul – mondta Révészné Petró Zsuzsanna az állatkert sajtóreferense hétfőn.

A fekete kajmánt a bőréért vadásszák, ami majdnem a kipusztulásához vezetett. Napjainkban is komoly veszélyt jelent rá élőhelyeinek pusztítása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik