Szórakozás

Mozgalom a béna oroszlán megmentésére

A Facebook lehet Ariel, a béna oroszlán megmentője: eddig 35 ezer brazil juttatott pénzt kezelésére úgy, hogy a közösségi portálon "lájkolta", azaz megnyomta a tetszésének kifejezést adó billentyűt.

A 140 kilós, hároméves rokkant oroszlán egy matracon szendergett egy tehetősebb középosztálybeli brazil család szalonjában, amikor az AP hírügynökség riportere felkereste. Az állatok beteg királyát négy ember masszírozta éppen nagy figyelemmel. Előzőleg megtisztították a magatehetetlenné vált nagymacskát, amely egy éve bénult meg mind a négy lábára.

Két nő, Livia Pereira állatorvos és Raquel Borges, az állat tulajdonosa küzd Arielért. Az utóbbi elmondta, hogy a kezeléshez szükséges, havonta több mint 2 millió forintnak megfelelő összeget csaknem 35 ezer ember biztosítja: ennyien csatlakoztak a közösségi portálon indított gyűjtéshez. Livia Pereira saját lakásában ápolja a balsors sújtotta Arielt.

Az oroszlán egy ritka sorvadásos betegségben szenved, fehérvérsejtjei megtámadták saját egészséges sejtjeit az agy motorikus központjában. A szimptómák az emberi Parkinson-kórhoz, a szklerózis multiplexhez és a Guillain-Barre-szindróma nevű, bénulást okozó autoimmun betegséghez hasonlítanak.

Az oroszlán betegágyánál látogatást tettek izraeli állatneurológusok, hogy mintavétellel próbálják kideríteni, pontosan milyen betegségről van szó. Az eredményt a hónap végére várják. Livia elmondta, hogy a jeruzsálemi Héber Egyetem szakembereit azért keresték meg, mert már gazdag tapasztalatokat szereztek nagymacskák kórjainak diagnosztizálásában. Utazásuk költségeit Graziella Barrette, New Yorkban élő brazil topmodell állta.

Ariel abban az állatotthonban született, amelyet Raquel a férjével együtt tart fenn az ország déli részében lévő Maringa városban: ide beteg vagy elhagyott állatokat fogadtak be.

“Teljesen normális és szófogadó oroszlán volt, tízhónapos koráig velem is aludt. Ám tavaly egy kimerítő napon, miután órákon át ugrált labdát kergetve, egyszer csak sántítani kezdett, láttam, hogy fájdalmai vannak” – mesélte az asszony. Néhány nappal később az állat nem tudta többé mozgatni hátsó lábait, majd egy műtét után mellső lábai is megbénultak.

Miután a helyben elvégzett számos vizsgálattal nem sikerült kimutatni betegségének pontos jellegét, a tulajdonos és az orvos elvitte Arielt Sao Paulóba, mert a nagyvárosban jobban felszerelt állatklinikák vannak. Egy brazil orvos különleges vértisztító eljárás elvégzését ajánlotta fel a gyógyítás reményében, ehhez azonban még módosítani kell az emberek kezelésére szolgáló berendezést.

“Sohasem fogjuk feladni a reményt, hogy Ariel meggyógyul, és ismét képes lesz járni” – mondta az AP-nek Raquel Borges.

Livia Pereira a maga részéről meghatónak nevezte, hogy milyen sok ember sietett segítségükre. “A Facebook-oldal eredetileg nem segélykérésre szolgált, hanem egyszerűen az állatról szóló hírek terjesztésére, csak kevesen jelentkeztek be rá. Amikor azonban segítséget kértünk, egyszeriben megnőtt az ügye iránt érdeklődő, gyógyítását segítő emberek száma” – mondta el az állatorvos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik