Szórakozás

A válás oka: földrengés

A márciusi földrengés és szökőár óta háromszorosára nőtt a házasságuk végét nagyszabású válóbulival ünneplő japán párok száma.

Egy átlagos házasságbontó buli 55 ezer japán jenbe (124 ezer forint) kerül az (ismét) boldog szingliknek. Ezért az összegért az ünnepségen büféasztalról csemegézhetnek az egybegyűltek, a ceremónia tetőpontjaként pedig a volt házasok kalapáccsal verhetik szét jegygyűrűiket.

Tomoharu Szaito és felesége, Miki, néhány nappal a hivatalos papírok elintézése előtt ünnepelték meg Tokióban a házasságuk végét. Az exfeleség százszorszépsárga nyári ruhát választott az alkalomra, mert Japánban ez a virág a “baráti, vagy tisztán lelki kapcsolat” szimbóluma. “Úgy terveztem ezt a ruhát, hogy a nő háta a lehető leggyönyörűbben mutasson benne, mikor hátat fordít és örökre kisétál a volt férje életéből” – mesélt ruhakölteményről a tervező, Akiue Go.

A 31 esztendős Hiroki Terai 2009-ben honosította meg Japánban a válóbulik – addig kiaknázatlan piaci lehetőségeket rejtő – intézményét. Az elmúlt két évben több mint 80 szakítást bonyolított le. “A március 11-i katasztrófa hatására nagyon sok pár újraértékelte az életét. Sokan arra jutottak, hogy a munka elsőbbséget élvez az életükben a családjuknál és ez segített nekik a döntés meghozatalában” – mondta az egykor eladóként dolgozó Terai. “Azok választanak minket, akik barátságban akarnak búcsút mondani egymásnak” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik