Szórakozás

Túl van a műtéten az eltévedt pingvin

Új-Zéland legjobb sebésze műtötte meg azt a császárpingvint, amely tévedésből homokot evett, miután 3200 kilométeres úszás után partra totyogott a festői Peka Peka Beachen.

A világsajtóban csak a Happy Feet (Táncoló talpak) néven emlegetett császárpingvin a Déli-sarkról tévedt Új-Zélandra. Megjelenése nagy port vert fel, mert a szigetországban 1967 óta nem járt fajtársa.

Happy Feet otthoni szokásához híven havat keresett, hogy a hosszú út után csillapítsa szomját, a parton viszont csak homokot talált.

Az állatorvosok a pingvint a wellingtoni állatkert kórházába szállították, ahová az ország legjobb specialistáját, az általában csak embereket operáló John Wyeth-t hívták segítségül. A sebész endoszkópos eljárással öblítette ki a pingvin emésztőrendszerét, amelyből a homok mellett számos ágacskát távolított el – mondta Kate Baker, az állatkert szóvivője.

A nagysikerű Táncoló talpak című rajzfilmről elnevezett állat a hétfői operációt jól viselte. Szerdán viszont még röntgennel is ellenőrzik, hogy a maradék homok természetes úton távozott-e a tengeri madár szervezetéből.

Happy Feet addig csak halpürét ehet, de már most látszik, hogy javul az állapota – magyarázta Baker.

Egyelőre még nem lehet megmondani, hogy mi lesz a pingvin sorsa. Egy darabig biztos, hogy Új-Zélandon marad, mert a vadvédők szerint korai elengedésével félő, hogy fertőzéseket hurcolna be magával az elszigetelten élő sarkköri kolóniájára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik