Szórakozás

Illatos kertté vált a népszerű sziget

Az illatok szigeteként népszerűsítik a horvátországi Losinjt.

Illatos kertet alakítottak ki és hamarosan aromaterápiás iskola is nyílik a horvátországi Losinj szigetén, ahol a gasztronómiában is használják az őshonos, vadon is termő gyógy- és fűszernövényeket.

A szigeten megszokott sziklás-köves környezetben alakította ki az illatok kertjét egy helyi asszony, aki mintegy 250 féle gyógy- és fűszernövényt ültetett ki a szabadba. Az egybekapcsolódó Cres és Losinj szigetén több mint 1200 féle növény él, ebből száznál is több őshonosnak számít. Ezeket a virágzó-zöldellő növényeket évszázadok óta használják a helybéliek, kozmetikai szerként, gyógyító főzetként vagy éppen sütéshez-főzéshez.

A Miomirisni Vrt, azaz a jó illatok kertje lassan hét éve működik egyfajta információs és oktatási helyként. Az idelátogatók nemcsak a virágzó és illatozó növényekkel ismerkedhetnek meg, de azt is megtudhatják, hogy mi minden készíthető belőlük, melyiknek milyen hatása van. A kertet megálmodó asszony számtalan készítményt is kínál a betérőknek: van itt fügéből készült pálinka, illatozó levendulával töltött angyalfigurák, citromból és narancsból szárított édesség vagy lekvár és sokféle fűszer is.

A kertben zsálya, agávé, rozmaring, kapri, füge, levendula zöldell egyebek mellett, de felsorolhatatlanul hosszú lenne a listájuk. Valamennyi a természetes környezetéhez teljesen azonos körülmények között növekszik, még a dekorációk is a természet “alkotásai”, mert a bóra szárította ki a gyökereket, ágakat, a régi vasszerszámok pedig a sós-párás levegőben rozsdásodtak patinásra.

A kert megálmodója aromákat és illatanyagokat is készít a növényeiből, amelyek mára a helyi idegenforgalmi szervezet által felkarolt illatterápiás “mozgalom” alkotóelemei. A helyi idegenforgalmi szervezet igazgatója elmondta: idén elkezdték a helyi lakosok és a turisták körében is terjeszteni az aromaterápiát, az illatok és a tenger jótékony kombinációjának megismertetését. Nemcsak a gyógyászat és a szépségipar számára, hanem a munkahelyi környezet javítására és a vendégek kényeztetésére egyaránt használják már az aromákat.

A helyi iskolában, több szállodában és számos munkahelyen használják már az élénkítő, frissítő vagy éppen koncentrációt segítő illatkombinációkat, a helyben élőket télen tanfolyamokon oktatták a felhasználási lehetőségekre. A turisták is részt vehetnek aromaterápiás oktatáson, sőt ősszel olyan iskolát is nyitnak a szigeten, ahol kifejezetten az illatok számtalan felhasználási módjára tanítják majd meg a jelentkezőket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!