Szórakozás

Egyedül repült hőlégballonon egy 9 éves fiú

Sikeres repülést hajtott végre egy amerikai fiú szombaton, így ő lett a hőlégballon történelmének legfiatalabb szereplője, aki önállóan emelkedett a levegőbe és szállt le.

A gyermek 26 percet töltött a levegőben. Repülése várhatóan belekerül a Guinness-rekordok könyvébe is.

“Meredek volt, egyszerűen fantasztikus. Nagyon tetszett” – mondta Bobby Bradley a leszállás után. A repülésnek az új-mexikói Tome városka határában több tucatnyi szemtanúja volt, közöttük a fiú szülei, barátai, osztálytársai. Repülését három másik hőlégballonon felnőttek biztosították, közöttük a Szövetségi Légiközlekedési Hivatal (FAA) munkatársai.

“Tökéletes volt” – méltatta a fiú repülését édesanyja, amint Bobby pontosan ott ért földet, egy poros úton, ahová szülei utasították.

Bobby felnőttek kíséretében már három éve repül hőlégballonon (eddig mintegy 30 órát töltött a levegőben), és régóta álmodozott arról, hogy egyedül száll fel.

Apja, Troy is fiatalon, 14 éves korában szállt fel először, s azóta több mint több ezer órát repült és ötven rekordot állított fel. 1992-ben Richard Abruzzóval közösen elsőként repült át hőlégballonon Észak-Amerikából Afrikába. Feleségével, Tammyvel hat évvel később megnyerték a gázzal töltött léghajók egyik jelentős amerikai versenyét. Troy Bradley az Amerikai Hőlégballon Szövetség elnöke.

Bobby apja és anyja maguk építették fiuk számára a szuperkönnyű repülőszerkezet kategóriájánál könnyebb léggömböt. Így sikerült elkerülni, hogy ne sértsék meg a 16 évnél fiatalabb gyermekek egyedüli repülésének tilalmára vonatkozó jogszabályt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik