Szórakozás

Pótmama neveli Al Caponét, a kengurukölyköt

A Szegedi Vadaspark nyolc hónapos erszényese cumiból eszik, és egy norvégmintás pulóverrel kibélelt szimatszatyorban tölti ideje nagy részét.

A csöppség anyja néhány napja betegségben elpusztult. A kicsit az állatkert egyik munkatársa, Budavári Anna Mária vette magához. A fiatal hím már a harmadik kenguru, amelyet felnevel.

Szerencsére a kölyök már abban a korban van, amikor a kicsik már el-elhagyják egy időre anyjuk biztonságot nyújtó erszényét. Az utóbbit most egy pulóver és egy szimatszatyor helyettesíti, míg az anyatejet kecsketej pótolja. A tej mellett az állat almát, répát és füvet is eszik, miként a hozzá hasonló korú kenguruk; kedvence azonban a vöröshagyma.

A kengurukölykök nagyon sokáig fejlődnek, 280 napig lakják anyjuk erszényét, és akár másfél éves korukig is visszatérnek hozzá szopni.

Gondozójától a bátran viselkedő kiskenguru az Al Capone nevet kapta. Igyekeznek mielőbb visszaszoktatni csapatához, hogy velük nőjön fel, kenguruként viselkedve, három másik, idén született féltestvérével együtt.

A Tisza-parti város állatkertjében fél tucat felnőtt Benett-kenguru él, rendszeresen szaporulattal örvendeztetve meg gondozóikat.

A kifejlett korukban 13-18 kilogrammos állatok a mérsékelt égövi erdők és füves síkságok lakói Kelet- és Délkelet-Ausztráliában. Általában magányosak, de táplálkozáskor akár harmincfős csapatokba is verődhetnek. Főleg szürkületkor és éjszaka aktívak, napközben elbújnak pihenni. Fűfélékkel és más lágyszárúakkal táplálkoznak.

Ha izgatott vagy melege van, a Benett-kenguru mellső végtagjai nyalogatásával hűti le magát.

A nőstények vemhessége 30 nap, egyszerre egy utódjuk születik, amely nagyon kicsi és fejletlen, testsúlya az 1 grammot sem éri el. A kicsiny általában hét hónapot tölt az erszényben, de az utódok szoptatása 12-17 hónapig is eltarthat.

A Benett-kengurukat elterjedési területükön minden államban törvény védi. Valaha módszeresen vadászták húsukért és prémjükért, emiatt és az erdőirtás következtében jelentősen csökkent számuk, amely azonban az utóbbi időben újra emelkedik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.