Szórakozás

Rejtvényfejtőktől kér segítséget az FBI

Akinek sikerül feltörni az írás kódját, segít megoldani egy tíz éve feltáratlan gyilkossági ügyet.

A kémtörténetek rajongóitól, rejtvényfejtőktől és hobbi kódtörőktől kér segítséget az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), ugyanis több mint tíz éve nem tudnak megbirkózni egy kódolt szöveggel.

A Missouri államban fekvő St. Louis rendőrsége 1999. június 30-án fedezte fel egy szántóföldön Ricky McCormick holttestét. A 41 éves férfi halálának körülményeit nem sikerült tisztázni, ám az FBI szerint McCormickot meggyilkolták. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy ki és miért. Az egyetlen nyom, ami segíthet a történtek felderítésében egy kétoldalas kódolt üzenet volt, amelyet a férfi egyik nadrágzsebében találtak.

Az FBI kódfejtőinek azonban beletört a bicskájuk a furcsa, számokból, betűkből és más szimbólumokból álló szövegbe, és előbb az amerikai kriptográfusok szövetségének a segítségét kérték, majd amikor ők is csődöt mondtak, a nyilvánossághoz fordultak. A március 29-én az FBI honlapján közzétett segélykérés hatására egy hét alatt több mint 2300 ötlet érkezett a nyomozókhoz, ám egyelőre egyik sem vezetett el a megoldáshoz.

Az FBI szerint egyébként kizárt, hogy a 30 soros üzenet ne hordozna titkos jelentést. A szöveg elemei ugyanis bizonyos időközönként szabályszerűen ismétlődnek, így nem lehet, hogy véletlen sorrendben vetették volna a papírra azokat. Ráadásul a családja szerint az áldozat gyerekkora óta vonzódott a titkosírásokhoz, és rendszeresen kommunikált kódolt üzenetekkel. Sajnálatos módon azonban a család nem tudott megoldókulccsal szolgálni a mostani szöveghez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik