Szórakozás

Halálos agyi elváltozás miatt múlt ki Knut

Nem a stressz és nem is genetikai rendellenesség okozta a híressé vált berlini jegesmedve halálát.

A berlini Leibniz Kutatóintézet elemzése során kiderült, Knut halálát az agy-gerincvelői folyadék térfogatának növekedése idézte elő.

Knut egy hirtelen rohamban gyorsan elpusztult, vízbe esésekor azonban még nem múlt ki: tüdejében vizet találtak. A halál oka azonban nem a fulladás volt.

Az állatnak az információk szerint nem volt esélye a túlélésre. Agyában a nyomás olyan drámai módon megváltozott, hogy Knut akkor is elkerülhetetlenül elpusztult volna, ha nem esik a vízbe.

A vizsgálatot végző szakemberek elmondták, az agy és egyéb szervek elemzésekor semmilyen stresszre utaló jelet nem találtak: ezek ugyanis megmutatkoztak volna, például a mellékvesékben.

Epilepsziás roham és génrendellenesség nyomát sem találták. Korábban állatvédő szervezetek arra gyanakodtak, hogy a jegesmedve halála a beltenyészet következménye. A Knut apja, Lars által nemzett hét korábbi bocs ugyanis mind elpusztult, és maga Lars is beltenyészetből született.

A mindössze négyéves, rendkívül népszerű jegesmedve március 19-én kifutójában pusztult el a látogatók szeme láttára. Knut éppen napozott, amikor hirtelen felpattant, remegve körbeforgott párszor, majd görcsösen a vízbe esett és kimúlt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik