Szórakozás

Mentett madarakat engedtek szabadon Miskolcon

A Miskolci Állatkert és Kultúrpark ismét mentett madarakat engedett szabadon, ám maradtak még jó néhányan, amelyek továbbra is gondozásra szorulnak.

Az év végén egy magányszemélynél lefoglaltak tizenöt engedély nélkül tartott énekesmadarat. A madarak – csíz, tengelic, erdei pinty, zöldike, csicsörke – a miskolci állatkertbe kerültek, de télvíz idején nem tudták a csicsergő csapatot szabadon engedni – tájékoztatta az intézmény vasárnap az MTI-t.

A gyengébbek közül négy el is pusztult, de a megmaradt tizenegy madár közül végül kilencet szabadon engedtek, egy hibrid volt, ezért őt nem lehet a természetbe kiereszteni, az egyik legyengült csíz pedig megerősödéséig egyelőre marad a gondozóknál.

Egy ragadozó madár is visszanyerte szabadságát: egy hónappal ezelőtt került be az állatkertbe egy szárnysérült héja, amelyet drótkerítésre akadva találtak meg. Az állatorvosi ellátásnak köszönhetően visszanyerte röpképességét, és kellően megerősödött ahhoz, hogy immár ő is újra a szabad természetben éljen.

Az állatkert munkatársai elmondták, hogy sokszor érkeznek hozzájuk olyan madarak is, amelyek önállóan már nem képesek megélni. Januárban érkezett például szárnytöréssel egy szürke gém, szárnyát amputálni kellett, így a madár repülni nem tud, ezért továbbra is az állatkert lakója marad. A tavasz beköszöntével a madártavon helyezték el a gondozók, ahol egyelőre félénken elhúzódik, de remélhetőleg megszokja majd az emberek jelenlétét, és így a látogatók is megcsodálhatják ezt az impozáns gázlómadarat.

Az állatkertben a tavasz beköszöntével az oktatóterem előtti aranyhalas tó nagytakarítását is elvégezték már, ilyenkor mindig találkoznak békákkal vagy az ő “nyomaikkal”, a tóban ugyanis temérdek mennyiségű békapetét leltek idén is. Ezeket gondosan kiemelik a vízből, majd a tó feltöltése után vissza is teszik, így hamarosan várhatóan ebihalaktól hemzseg majd a víz, amelyekből kifejlődhetnek a kis békák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik