Szórakozás

Elpusztult Knut, a világ leghíresebb jegesmedvéje

Az első hírek szerint a - 2006 decemberi születésekor az anyja által eltaszított - jegesmedve összeesett a ketrecében.

A 4 éves Knutot – akinek a berliniek és a külföldi látogatók éveken keresztül valósággal a csodájára jártak – a német főváros Tiergarten kerületében lévő állatkertjében szombaton délután váratlanul érte a halál. Az első hírek szerint a – 2006 decemberi születésekor az anyja által eltaszított – jegesmedve összeesett a ketrecében. Az állatkert közleményt adott ki, értetlenül állva a történtek előtt. A halál okát az elkövetkező napokban boncolással akarják kideríteni – tartalmazta a közlemény.

Knutot születésekor az anyja, Tosca eltaszította magától. Akkor Németország egésze aggódott a sorsáért. A bocsot hamarosan az egész ország a szívébe zárta, és szerte a világból érkeztek hozzá a látogatók.

Az időközben meglett hímmé cseperedett jegesmedve különösen élete első éveiben vonzotta a látogatókat, és Németországban valóságos “Knut-mánia” alakult ki. A berlini állatkert a statisztika szerint mostanáig csaknem 4 millió jegyet adott el, és a jegybevételből, valamint a Knut nevével fémjelzett emléktárgyak eladásából, filmes és egyéb jogokból milliós nagyságrendű haszonra tett szert.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az elmúlt időszakban megcsappant az érdeklődés a berlini kedvenc iránt, akit már a rajta meggazdagodott állatkerti hatóságok sem részesítettek annyi kiváltságban, mint korábban. Knutot tavaly ősszel három idősebb nőstény jegesmedvével – köztük az anyjával, Toscával – zárták össze, akik meglehetős ellenszenvvel fogadták, és azóta sem békültek meg vele.

Mindennek kapcsán állatvédők máris élesen bírálták a Knutért felelős hatóságokat és vizsgálatot követeltek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik