Szórakozás

Belepusztult társa halálába a katona kutya

14 sikeres akna felderítés után, társa elvesztéséből eredő gyászba pusztult bele Afganisztánban, a brit hadsereg kötelékében szolgáló aknakereső eb, Theo.

Theo és társa a brit hadsereg kötelékében teljesítettek szolgálatot. A kutya csak pár órával élte túl, hogy társa tűzharcba keveredve az afgán felkelőkkel, halálos lövést kapott. A kutyának a harcban nem esett baja, a bázisra való visszatérés után feltehetően agyvérzés végzett vele, amit az átélt stressz okozhatott.

Brit állatorvosok megjegyezték, hogy az ember gyakran alábecsüli a kutyák gyászát, melyeket nem egyszer nagyon megvisel gazdájuk elvesztése: nem esznek miatta és valósággal belebetegednek. Munkakutyák és gazdáik között még szorosabb az érzelmi kapcsolat.

Theo, a kutya nagyon jól dolgozott Afganisztánban. 14 robbanószerkezetet derített fel, ezért hosszabbították meg egy hónappal szolgálatát. Gazdája hamarabb visszatért volna brit földre, és még aggódott is amiatt, hogy el kell hagynia egy időre a kutyát.

Az utász a 358. brit katona, aki 2001 óta elesett Afganisztánban. A kutya a 6. hadi eb, mely elpusztult Irakban vagy Afganisztánban az utóbbi 10 év során.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik