Szórakozás

A TV2 is harcba száll az Elvis térért

A csatorna dolgozói a Thököly út-Róna utca kereszteződésre fognak voksolni az Elvis Presley közterület lehetséges helyszínei közül.

Szalay Ádám, a Napló főszerkesztője elmondta: 2004-ben ők mutatták be elsőként azt a felvételt, amelyen a világsztár a magyar forradalom támogatására szólította fel az amerikaiakat.

A TV2 Naplójának van egy szerkesztőségi levelezőrendszere, amelyre hétről hétre számtalan e-mailt, témajavaslatot kapnak a nézőktől. A felvételről szóló levél 2004 nyarán érkezett, és eleinte a tévések is kételkedtek az igazságtartalmában. Felvették a kapcsolatot a levélíróval, és megnézték az eredeti felvételt. Így derült ki, hogy 1957 januárjában Elvis Presley egy élő tévéadásban valóban arra kérte a nézőket, hogy adakozzanak az 1956-os magyar forradalmároknak, és segítsék a menekülteket. A levélben az volt az igazán hihetetlen, hogy 1956 után több mint 40 évvel nálunk senki sem tudott a felvétel létezéséről – mondta Szalay Ádám, a TV2 Napló című műsorának főszerkesztője.

A felvételnek különös útja volt a magyar tévénézőkig. Mint kiderült, Andrew Solt magyar származású amerikai producer felvásárolta az Ed Sullivan Show teljes kazettatárát és annak jogait. Ő lepődött meg a legjobban, amikor rábukkant a képsorokra, amelyeken Elvis Presley a mi pici, közép-európai hazánkról beszélt a műsorban. Annyira megtetszett neki ez a kis közjáték, hogy a felvételt feltette az egyik dvd-re, amit ezzel kapcsolatban készített és várta, hogy előbb-utóbb Magyarországon észreveszi valaki. Az már a szerencsén múlott, hogy éppen a TV2 Napló stábja vette észre, és elkészülhetett a riport. Az Elvis-archívum nagyon értékes, a darabjai általában rengeteg pénzért cserélnek gazdát, és a tévés sugárzásokért is mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a csatornáknak. A Napló egyszeri vetítési jogot kapott a producertől viszonylag olcsón, pár ezer dollárért, mert magyar származása miatt fontos volt neki, hogy erről tudomásuk legyen itthon az embereknek – tette hozzá Szalay Ádám.

Hét évvel később, néhány héttel ezelőtt a felvétel kalózkópiája valahogyan kikerült az internetre, így újra beszédtéma lett. Szalay Ádámot múlt pénteken hívták fel a Főpolgármesteri Hivataltól, elmesélték neki az Elvis Presley közterület ötletét, és a segítségét kérték, hogy felvehessék a kapcsolatot a producerrel. A főszerkesztő elmondta: “akkor is nagyon jó élmény volt, és most is nagyon jó élmény, hogy részese lehetek egy olyan folyamatnak, ami egy picit előremutató, ami arról szól, hogy elismernek, elfogadnak minket a világban”.

Szalay Ádám bevallotta, hogy az Elvis Presley-ről elnevezett közterületet egy kicsit a magáénak is fogja érezni. Mint mondta: a www.budapest.hu honlapra felkerült helyszínjavaslatok között örömmel látta, hogy a Thököly út-Róna utca kereszteződésre is lehet voksolni. Mivel ez közel van a TV2 székházához, a csatorna dolgozói erre a helyszínre fognak szavazni – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik