Szórakozás

Elefántokat számolnak Srí Lankán

Első alkalommal tartanak augusztusban elefántszámlálást Srí Lankán, mivel az utóbbi időben megnőtt az állatok és a falusiak közötti összetűzések száma.

A helyi kormány vadvédelmi minisztériumának vezetője, Chandrawansa Pathiraja elmondta az augusztusra tervezett számlálás célja, a hatékonyabb környezetvédelmi intézkedések kidolgozása, illetve az emberek és az elefántok közötti összetűzések számának visszaszorítása. “Összesen két napunk lesz a számlálás lebonyolítására és az előrejelzések szerint száraz időre számíthatunk majd” – ismertette Pathiraja az AFP hírügynökségnek adott interjújában.

Az adatgyűjtés részleteit a számláló biztosok márciusi találkozóján dolgozzák ki és a minisztérium reméli, hogy önkénteseket is sikerül majd bevonni az akcióba. “A tavaly nagyjából kétszáz elefántot veszítettünk, az állatok pedig ötven ember halálát okozták, és ez a tendencia az utóbbi három évre jellemző” – hangsúlyozta Pathiraya.

Az elefántokkal legtöbbször feldühödött gazdák végeznek, akiknek termését letarolták az állatok. A portyázó ormányosok gyakran a falvakat is feldúlják táplálék reményében. A Srí Lanka-i elefántpopuláció a becslések szerint mára négyezer egyedre csökkent, az 1900-ban becsült 12 ezer példányról.

A sziget északi és keleti régióinak dzsungeljei eddig megközelíthetetlenek voltak a vadvédelmi hatóságok számára a kormányhadsereg és a tamil lázadók közötti összecsapások miatt. A 2009 májusában lezárult polgárháborút követően azonban az illetékes minisztérium megkezdte néhány vadvédelmi terület rendbe hozását, illetve újabb környezetvédelmi intézkedések bevezetését.

Az elefántok szent állatnak számítanak Srí Lankán, ám természetes élőhelyeik elvesztése miatt egyre többször kerülnek összetűzésbe a falvak lakóival.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik